Първите 7 километра от участъка Русе - Бяла очакват разрешение за строеж

7
Кога обаче ще може да започнат същинските строителни дейности и ще бъде направена първата копка, за момента не е ясно
Кога обаче ще може да започнат същинските строителни дейности и ще бъде направена първата копка, за момента не е ясно

Кога обаче ще може да започнат същинските строителни дейности и ще бъде направена първата копка, за момента не е ясно

До края на ноември се очаква разрешение за строеж за малък участък от магистрала РусеВелико Търново. Това стана ясно от думите на Дина Цоневска, главен експерт в дирекция „Пътна безопасност и планиране на дейностите по РПМ“ в Агенция „Пътна инфраструктура“.

Тя взе участие в „Автомобилен форум 2023“, организиран от Научно-технически съюз по транспорта, от името на председателя на АПИ инж. Ясен Йорданов. Той дойде, за да поздрави участниците във форума, но след приветствието си веднага напусна форума с обяснението, че има "спешна работа".

Очакваното разрешение за строеж е за първите 7 километра от участъка между Русе и Бяла. Кога обаче ще може да започнат същинските строителни дейности и ще бъде направена първата копка, за момента не е ясно, отбелязва economic.bg.

Припомняме, че през август регионалният министър Андрей Цеков коментира, че строителството ще може да започне през октомври. Тогава и той заяви, че се очаква разрешение за строеж. На практика обаче до момента строежът не е започнал.

Служебният министър Иван Шишков обещаваше пред медии това да стане през септември тази година, но в същото време в отговор на депутатски въпрос посочи, че реалистичният срок е март 2024 г., когато трябва да приключи проектирането на участъците.

Припомняме, че магистралата е разделена на три лота. Обществената поръчка за първите два: участъкът РусеБяла и обхода на Бяла (с обща дължина от 76 км) бе стартирана още през 2020 г., но изпълнители бяха избрани едва през 2022 г.

Общата индикативна стойност на поръчката бе над 987.2 млн. лв. без ДДС, но при отварянето на ценовите оферти на фирмите стана ясно, че те значително я надхвърлят. Въпреки че двата избрани консорциума подадоха най-ниски ценови оферти, инженерингът на аутобана надскочи 1.5 млрд. лв., т.е. километър ще струва около 20 млн. лв.

Изпълнител на участъка РусеБяла е ДЗЗД „Хемус-16320“, с партньори в обединението: „Инфра Експерт“ АД, „Автомагистрали – Черно море“ АД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД и „Трансконсулт-22“ ЕООД. Дължината на участъка е 40 км, като срокът за строителството му е над 5 години и 8 месеца.

Изпълнител на обхода на Бяла е ДЗЗД „АМ Русе Търново“, с партньори в обединението: „Европейски пътища“ АД, „Грома Холд“ ЕООД, „Водно строителство – Благоевград“ АД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Пътпроект 2000“ ООД. Дължината на участъка е 35.4 км., като срокът за изпълнение е около 5 години.

Другите инфраструктурни обекти

Цоневска коментира, че по първите три лота на „Хемус“ се строи, както и в участъка Видин – Макреш от скоростния път Видин – Ботевград. По думите ѝ останалите отсечки са в различен етап на подготовка.

Тези обекти се строят по инхаус процедури, а по думите на Цоневска до края на годината се очаква решение за индексацията на тези договори.

Това означава, че регионалният министър не се е отказал от тази идея, въпреки че тя бе критикувана от бившия регионален министър Гроздан Караджов, тъй като по инхаус договорите са раздавали огромни аванси по времето на ГЕРБ. Част от сумите за лот 5 пък са изнасяни в чували и са финансирали строителството на скъпи хотели, обяви преди година бившият вътрешен министър Бойко Рашков (сега депутат от ПП). До момента строителството на магистралата е глътнало 1.4 млрд. лв.

Цеков заяви още при встъпването си в длъжност, че работна група ще разглежда вариант дали строителството на магистралата може да се индексира. Работата на въпросната група трябваше да е приключила вече, като трябваше да бъде разглеждан и вариант частните строители „под прикритие“ да станат истински изпълнители и да поемат гаранции. Само така магистралата може да се „пречисти“, както коментира наскоро министърът.

Ключови приоритети в дългосрочен план за Агенцията са довършването на „Хемус“, удължението на РусеВелико Търново до Маказа, модернизация на първокласни пътища, основен ремонт на Аспаруховия мост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    9
    Мюмюн
    Кой разреши на шопите да дойдат и вземат парите?! После ще се окаже че няма кой да я построи за 20 милиона!
  • 4
    8
    Независим
    Общината и НС е пълно с некадърници , които се подиграват с народа ! 240 идиота и не знам колко броя общински съветници в града, са се впили като кърлежи в народа ! Магистралата е кауза пердута !
  • 9
    7
    Русенец
    това е протакане-типично по кирчовски,а ние отново ще лапаме мухи.жалко за умиращият ни град!
  • 6
    6
    анонимен
    Доколкото разбрах магистралата ще заобикаля Бяла откъм запад, а на тази карта е дадено обратното - обходът е на изток от Бяла. Кое е вярното?
  • -1
    5
    Анонимен
    Абе какви са тия педали с минусите?Вие извън града излизали ли сте ?Някъде през живота си ходили сте ?След Търново всичко приключва .Някъде на почивка която да e различна от това да отидеш до Текето били сте ?А стигат ли ви доходите за нормален живот на тези цени?А бачкате ли нормално само по 8 часа на ден?Или тоя сайт коментират само дърти озлобени и опростени простатнитници със стеснен мироглед за живота ограничено мислене и изпята песен?Профила на жителя на Русе населяващ го е мъж на 50 години+, голямата част са пенсионери.Вижте кауфланда или резачките от Разград.и задължително без зъби в устата и побелели коси и збърчкано лице от пушене на цигари.В повечето пъти и пият .И нямащ пари за зъболекар и здравеопазване.И изкукалия пенсионер или чичак ти обясня колко добър за живеене бил Русе сравнение с други градове защото нямало цигани.И очите на изкукалия пенсионер чичак града се вижда пренаселен от гости,туристи, хората имат пари.И е пълно с коли и стават огромни задръствания като в София и Русе бил пренаселен.А не вижда че няма млади да създават семейства .И по улиците виждаш едни и същи субекти.Чичаци пийте си хапчетата ако можете и някой да ви прави компания си намерете.Не да стоите злобно сами в панелката и да следите кой ще мине по улицата
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари