Първи смъртен случай на човек, заразен с птичи грип Н3N8

0
Китай уведоми Световната здравна организация за първия смъртен от този щам на птичия грип
Китай уведоми Световната здравна организация за първия смъртен от този щам на птичия грип

Китай уведоми Световната здравна организация за първия смъртен от този щам на птичия грип

Китай уведоми Световната здравна организация (СЗО), че жена, заразена с птичи грип Н3N8, е починала миналия месец, предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

Това е едва третият известен случай на инфекцията при хора и първият смъртен от този щам на птичия грип.

Другите два случая на заболели също бяха съобщени в Китай миналия април и май, казаха от СЗО.

При последния случай 56-годишна жена от югоизточната провинция Гуандун е починала на 16 март, след като се е разболяла през февруари и била настанена в болница с тежка пневмония.

"При пациентката е имало множество условия, предразполагащи към заразата. Тя е била сред живи домашни птици преди началото на болестта, а освен това край дома ѝ е имало диви птици", обяви здравната организация на ООН, като се позова на информация от Националната здравна комисия на Китай.

Никой от близките контакти на жената не е развил инфекцията или пък е проявил симптоми на заболяването.

От СЗО изразиха предположение, че пазарът за домашни птици близо до дома ѝ може да е източник на инфекцията. Пробите, взети оттам, са положителни за подвид на грип А(Н3).

При предишните два случая един пациент е развил критично заболяване, а по-възрастният е имал леки симптоми. СЗО каза, че прякото или непряко излагане на заразени домашни птици е вероятният произход на инфекцията.

От СЗО казаха, че рискът за хората остава "нисък".

"Епидемиологичната и вирусологична информация в момента предполага, че вирусите на птичия грип А(Н3N8) нямат капацитет за продължително предаване сред хората. Следователно текущата оценка е, че вероятността за разпространение от човек на човек е ниска".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари