Първи съмнения за Омикрон у нас

1
Те се базират на предварителни изследвания, получени от PCR тест
Те се базират на предварителни изследвания, получени от PCR тест Снимка: iStock

Те се базират на предварителни изследвания, получени от PCR тест

Към момента не сме сигурни дали вече Омикрон не е навлязъл в страната. Имаме някои съмнения, които се базират на предварителни изследвания, получени от PCR тест”.

Това заяви пред bTV доц. Ивайло Алексиев, вирусолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му съмнителните проби са заредени в специалния секвенатор, който се използва за подобни изследвания, късно снощи. Като най-рано в петък ще стане ясно дали “Омикрон” присъства сред тях.

Тестовете са на хора от различни части от България, като за момента няма данни дали те са пътували в чужбина.

Към момента е ясно, че този вирус се предава по-лесно, по-бързо се удвоява броят на хората, които са инфектирани, в сравнение с предишния “Делта” вариант”, обясни доц. Алексиев.

Той каза още, че все още не е сигурно дали заболяването ще протича по-тежко при хората, заразени с “Омикрон”. Не е ясно и дали той ще може да избегне имунитета от ваксините.

Очаква се, че новият вариант ще навлезе успоредно с циркулиращия в момента у нас “Делта”. Впоследствие ще се разбере кой от тях ще стане доминиращ, но това най-вероятно ще отнеме месеци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата среща с ново гадже е като събеседване за работа. Всички крият предишният си опит, а някои дори, не са напуснали старата си работа.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари