Първата жена барабанистка е на 106 години

1
Виола Смит свири и до днес, пие по две чаши вино на ден и обича да чете
Виола Смит свири и до днес, пие по две чаши вино на ден и обича да чете Видео: verycoolsound

Първата жена барабанистка, възхитила света с най-бързите и заразителни ритми, продължава да се наслаждава на живота, и вече е на 106 години.

В началото на музикалната си кариера Виола Смит става известна на цяла Америка като шеметна барабанистка, разказва Dir.bg. Тя се сблъсква с много трудности, които очаквали по онова време жените музиканти, но това не я сломило. Прехвърляйки век, тази атрактивна госпожа удря по барабаните и до днес.

Мисис Смит е родена на 29 ноември 1912 година в Маунт Келвъри, щата Уисконсин. Тя била осмото от общо девет деца в семейството. Любовта на момичето към музиката започва още в детството. Родителите й ръководили танцови групи. А Виола заедно с братята и сестрите си от малка свирела на музикални инструменти.

Когато Виола била на 12 години, баща й взел нея и по-малките й сестри на музикално турне. Групата се казва "Семейният оркестър на сестрите Шмит". После името било съкратено на "Сестрите Шмит". Музикалната група се харесала на американците и тя се съревновавала по популярност с известните през онези години "Сестрите Андрюс".

През 30-те години Виола Смит и сестра й Милдред създават собствена женска група "Кокетки" (the Coquettes). По това време момичето става известна в цяла Америка барабанистка.

През 40-те години снимката й украсява корицата на списание Billboard. Тогава Виола не веднъж се сблъсква с неразбирането и презрителното отношение на обществото към жените музиканти.

По време на Втората световна война Виола публикува статия за ролята на жените в музикалния свят. Тя предизвикала много коментари и спорове в американското общество.

"По онова време много известни музиканти от известни групи отиват на война. Защо вместо да ги заменят с посредствени таланти, не вземат на тяхно място изключителните жени музиканти?", обръща се към читателите барабанистката.

От 40-те години мисис Смит активно свири и учи други музиканти. Често можело да бъде чута по радиото, появявала се в известни филми, била зад барабаните на инагурацията на президента Труман, участвала и в "Кабаре" (Cabaret) на Бродуей.

Преди няколко години Виола престава да преподава, но и до сега свири на барабани и се появява пред публика. Коментирайки дългия си и активен живот, тя посочва три неща, които са любими нейни навици през годините: свиренето на барабани, две чаши вино на ден и четенето на книги.

Източник: Dir.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари