Първата 5G станция в България

0
A1 ще успее да пусне 5G мрежа за своите клиенти още през следващата година
A1 ще успее да пусне 5G мрежа за своите клиенти още през следващата година

A1 почти сигурно ще успее да пусне 5G мрежа за своите клиенти още през следващата година, стана ясно днес на събитие в София.

Само няколко часа, след като най-големият мобилен оператор по пазарен дял в България получи първите тестови честоти, Красимир Петров, директор "Конвергентна мрежа и услуги" демонстрира първата в България работеща 5G базова станция.

Мобилната мрежа от ново поколение ще донесе на потребителите и бизнеса супербърз широколентов достъп със скорост от над 1Gbps, фиксирани услуги през 5G, Ultra HD 3D и 4K телевизия, виртуална, добавена и миксирана реалност.

Приложения на 5G има в редица други сфери. В медицината ще бъдат възможни дистанционните диагностики и интервенции; в транспорта автономни автомобили, а индустрията - управление на големи промишлени съоръжения чрез роботи. Петров посочи, че съвсем скоро, благодарение и новата мрежа, ще можем да поръчаме продукт през интернет, роботи да го произведат, сортират и изпратят за доставка до вратата ни - без човешка намеса.

5G ще донесе и дългоочакваното развитие в т. нар. "умни градове", в които всичко ще бъде свързано.

Демонстрираната базова станция, изградена в партньорство с Nokia, е първата в България. От днес за период от шест месеца, A1 и останалите мобилни оператори у нас ще могат да тестват услугата. Телекомът е получил честотен спектър между 3 440 MHz и 3 540 MHz.

5G станциите, за разлика от тези за предходните поколения мрежи, ще се намират по-начесто: върху стълбове, билборди, знаци, в градския транспорт, заведения и други. Това се дължи на спецификата на работа на 5G мрежата, както и на по-малкия размер на самите станции.

Петров посочи, че у нас мрежата може да стартира и на 3,5 GHz за градовете, но за да се постигне по-голямо покритие са нужни по-ниските честоти. Сред предизвикателствата пред телекомите у нас при внедряването на новата технология бяха посочени отново тежкият регулаторен режим за обновяване и изграждане на нови базови станции, както и придобиването на още честотни ресурси.

През май т.г. главният изпълнителен директор на Vivacom Атанас Добрев посочи, че нежеланието на депутатите да се захванат с необходимите промени, е "по-голям проблем за навлизането на 5G от търговската война".

С пускането на 5G станцията, A1 България се превърна в 50-ия мобилен оператор в света, който дава старт на технологията. Към момента услугата е достъпна за клиенти в 15 държави по света, по данни на Ookla, цитирани на събитието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари