Първа копка на „Социалните жилища“ в Русе

0

 

Днес, 14.12.2018 г., в кв. „Родина“ 3, на ул. „Белмекен“ № 31 и ъгъла на ул. „Черни връх“ №9, се състоя церемония по първа копка на обект „Социални жилища“, във връзка с изпълнението на проект „Изграждане на социални жилища за настаняване на лица от малцинствени групи от населението и социално слаби лица, които не могат да се ползват от условията на жилищното настаняване на Община Русе“.

Началото на строителните дейности даде ръководителят на проекта и директор на дирекция „Обществен ред и сигурност“ г-н Спасимир Димитров в присъствието на екипа по проекта и представители на медиите.

Реализацията на проекта ще осигури социални жилища с общо 28 апартамента (девет от тях - специално проектирани за ползване от хора с физически увреждания), които ще се ползват от хора в неравностойно положение за определен период от време.

Сградата със сутерен и четири надземни нива ще бъде изградена в квартал „Родина 3“,  на ул. „Белмекен“ №31 и ул. „Черни връх“ №9, като ще бъдат обособени паркинг и на съоръжения за дейности на открито и беседки.

За уреждане на реда и начина за предоставяне на този вид социална услуга е приета Наредба за реда и условията за ползване на услугата „социални жилища“, в която са конкретизирани целевите групи: бездомни хора и/или такива, живеещи в много лоши битови условия; родители с деца, вкл. непълнолетни родители, многодетни семейства, деца с влошено здраве и увреждания; хора в риск от бедност и социално изключване.

Потребителите ще могат да ползват и допълнителни социални, здравни и образователни услуги, насочени към повишаване на тяхното образование, придобиване на професионална квалификация и интегриране в обществото. По този начин ще се повиши не само качеството на живот на крайните ползватели по проекта в битов аспект, но и достъпа до различни здравни и образователни услуги, а оттам и ще се подобри и социалния статус на хората. За настанените потребители като задължителни изисквания ще бъдат въведени посещение на образователна институция на деца в училищна възраст; включване на безработните в образователно-квалификационните програми, като и в програми за осигуряване на заетост; включване в програми за социална интеграция и обучения и други.

Продължителността на проекта, който стартира на 05.09.2018 г., е 30 месеца, като общата му стойност възлиза на 2 248 075,04 лв., от които размерът на безвъзмездната помощ е 2 075 036,29 лв. и 173 038,75 лв. - собствен принос.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 2
  6
  QCHECK
  Прочетете внимателно статията. Акцента е "лица от малцинствени групи от населението". Което ще рече, не си ли ром, ако ще да умираш от глад, няма да те огрее тази социална добрина. Другото е "които ще се ползват от хора в неравностойно положение за определен период от време". Моля някой да дефинира "за определен период от време". Влезе ли мангала вътре, трябва с армия да го изкараш. Доказано и виждано много пъти. Което ще рече, че строим безплатни жилища за крадливия ром, докато млади български семейства изнемогват от работа и не могат да си позволят квартира и отглеждане дори на едно детенце.
 • 14
  5
  mmmmm
  До кога с нашите данъци ще се осигурявят безплатни жилища на циганите ? И тези хора в съседните блокове им се съсипва живота. Да се трепеш цял живот, за да си купиш апартамент и да ти цвъкнат пред теб цял блок с диваци.... В това превърнаха ГЕРБ нашата България
 • 4
  4
  jena
  Спасимир разбира от жени, ама за съжаление е стар вече.
 • 14
  3
  Todi
  Пак ли за ромите бе, аман!! Направете нещо и за бедните и болни Българи. Как не ви е срам!! Унищожихте я тази държава....облаги само незаслужилите ги получват, ама като останат само те, ще вземете цъфналите им налъми ...
 • 17
  2
  iceblast88
  С други думи - харчим парите на данъкоплатците за да настаним хора с нулев принос за обществото. И за да е още по прекрасно, с цел да си избием парите вдигаме данъците на всички които никога няма да се възползват от каквото и да е в тази община защото работят и се осигуряват. Само в Булгаристан колкото повече данъци плащаш, толкова по малко ползваш! ДО КОГА ЩЕ ХАРЧИМ ОБЩИ СРЕДСТВА ЗА БИОМАСА С НУЛЕВ ПРИНОС ЗА ОБЩЕСТВОТО? ДА ИМА ТАКИВА ЖИЛИЩА, НО ДА СЕ ДАВАТ САМО НА ДАНЪКОПЛАТЦИ (РАБОТЕЩИ ХОРА)!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Сине, аз на твоите години камък да стисна, вода пускаше!
- И аз на твоите години, тате, същите глупости ще разправям.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари