Първа копка на проекта за борба с ефекта на „топлинния остров“ в Русе

3

Проектът е на стойност от 500 000 лева

С официална церемония днес бе даден старт на иновативен проект, свързан с изграждането на зона за борба с ефекта на „топлинния остров“. Тя се намира в района на пешеходния подлез на бул. „Цар Освободител“, в близост до спортната зала "Арена Русе" в Русе.

На първата копка присъстваха зам.-кметът Магдалина Илиева, Ивайло Кадишев - директор дирекция "Международни политики, стопански дейности и анализи", екипът по проекта, представители на строителния и проектантския екипи.

Строителните дейности на обект „Благоустрояване на открит пешеходен подлез на бул. „Цар Освободител“ за изграждане на зона за борба с ефекта на „топлинния остров“ са по Предефиниран проект №3 „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“ към Националния доверителен екофонд.

Проектът стартира през 2021 г., като общата му стойност е 518 470 лв. с ДДС и е 100% безвъзмездна помощ по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Периодът за изпълнение на проекта е 2021-2024 г., като изпълнението на всички предвидени дейности следва да приключи не по-късно от 30 април 2024 г.

Предефинираният проект №3 цели създаване на иновативна зона за борба с ефекта на топлинния остров в урбанизирана територия, или на т.нар. „анти-топлинен остров“, включваща комбинирани мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в региона: намаляване площта на нагряване, вертикално озеленяване с цел създаване на естествена термоизолация, естествено и изкуствено засенчване и охлаждане чрез пулверизация на вода, изграждане на поливна система и питеен фонтан и др.

След изпълнението на проектните дейности ще се понижат температурите в района на подлеза на бул. „Цар освободител“ и мястото ще се трансформира от обект за транзитно преминаване в зона за отдих и социализация.

Проектът се изпълнява в партньорство с Националния доверителен екофонд (НДЕФ), Норвежка асоциация на регионалните и местните власти (KS), общините Бургас, Варна, Кърджали, Пловдив, Русе, Сливен, Столична община и Стара Загора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    15
    Русенец
    Тази, солидна сумичка парици е привлякла множество нищоправци, да я придърпат, кой от кой с по-абсурдна идея. За половин милион лв можехте да осигурите свястна храна на пациентите в болниците. Можехте да зарадвате хиляди сирачета, от домовете. Можехте, поне да платите на 1000 лилави, да изметат милионите кучешки л-на, навсякъде по тротоарите и междублоковите градинки. Можехте, но трябва поне малко да ви пука за хората и града, в който живетя. На вас ви пука само как да си напълните джобовете.
  • 6
    14
    Русе не е за джоба ти!
    Крайно време е да изчезнете от Община Русе заедно с комплексарския си нарцистичен шеф Пенчо! Некадърни, мързеливи, крадливи схемаджии сте всички в тая Община, като изключим служителите на първия етаж обслужващи гражданите. От цялата умряла в кожата си Община само те работят и са в услуга на хората. Призовавам всички трезвомислещи,интелигентни хора, които са останали в Русе да вземат правилното решение в неделя и да изгонят тия паразити! Русе има нужда от въздух, от честни и отдадени хора, които да го възкресят! Има надежда, но всичко зависи от нас!
  • 28
    13
    До тъпунгерите от снимката...
    Абе вие от снимката, що не се обърнете да видите неизмазаните стени, неработещите асансьори и т.н. Тази охранената зам.кметица, която едва се побира на снимката разбира ли от строителство? Довършете първо подлеза с тези пари и след това слагайте тези Адамови листа...
  • 23
    12
    Ами кога?...
    Та той подлеза не е завършен - неизмазани тавани, стълбища, стени, неработещи /никога досега/ асансьори. Тази простата Магдалена фалира Главболгарстрой - Русе, сега ще оправя подлеза. Къде бяхте досега? Некадърници и пак гласувайте за Осеменителя, те и другите не стават. Е, не може Русе да случи на кмет и това е...
  • 29
    11
    Брат
    Наистина трябва да сме кръгли идиоти за да гласуваме отново за Пенчо. Това щеше да е смешно ако не беше жалко. Ебахти идиотите майни!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари