Партиите са взели 6.5 милиона лева повече заради несъвършен закон

0
Няма как при сега действащия Закон за политическите партии да се получат точно 11 лева на глас, каза финансовият министър
Няма как при сега действащия Закон за политическите партии да се получат точно 11 лева на глас, каза финансовият министър Снимка: БГНЕС

Партиите и коалициите в Народното събрание са получили през 2018 г. по 13.20 лв. за спечелен глас, вместо записаните в Закона за бюджета 11 лв., заради "несъвършенство в законодателството".

Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред репортер на Economic.bg преди официалната първа копка на газовата връзка с Гърция, на която присъства и гръцкия премиер Алексис Ципрас.

По-рано главния прокурор разпореди проверка по информация за нарушения при определяне на партийната субсидия за 2018 г. Оказа се, че парламентарно представените партии са получели по-големи суми от законовоустановените. Общо разпределената сума е 6 млн. лева.

"Има едно несъвършенство на законодателството, което позволява да се преразпределят част от парите на партиите и коалициите, които имат избрани народни представители", коментира Горанов, който по закон носи отговорността за превеждането на субсидиите по сметките на партиите и коалициите в Народното събрание.

"Няма как при сега действащия Закон за политическите партии да се получат точно 11 лева на глас. Законът е разписан така, че общата сума за гласовете на всички участници в изборите в крайна сметка да се разпредели само между правоимащите партии и коалиции", каза финансовият министър.

Според него това може да се поправи единствено чрез поправка в закона. "Промяната на този закон е тема на всички партии и не е редно изпълнителната власт лично да решава този дебат. Редовно се повдига темата за партийните субсидии покрай гласуването на бюджета, предполагам, че дебат отново ще има. Ако е необходимо, законът трябва да се прецизира така, че да е ясно, че не може да се преразпределят субсидии от действителни гласове на партии и коалиции, които обаче в последствие заради друга норма нямат право да получават субсидия и тя се разпределя между партиите, които имат избрани народни представители", каза Горанов.

Кой е виновен за "отклонението" на парите?

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че финансовият министър е длъжен да даде отговори за определянето размера на партийната субсидия.

 

"Ако следите промените, които са правени в Закона за политическите партии през 2016 г., когато се въвежда квадратчето "Не подкрепям никого", по предложение на председателя на правната комисия Данаил Кирилов, се прави уточнение, което да направи невъзможно разпределянето на подадените гласове "Не подкрепям никого" за получаване на субсидия от политическите партии", припомни Манолова "Това се вижда от стенограмата и от самия текст, който уточнява получените гласове от партии и коалиции. Там за квадратче "Не подкрепям никого" и независими кандидати не става дума", поясни още тя.

"Законът е допълнително коригиран, за да стане най-малкото ясно, че гласовете "Не подкрепят никого" да не отиват за финансиране на партиите", поясни Манолова.

Обмудсманът отказа да коментира кой е отговорен за тази злоупотреба, ако има такава. Попитана какво трябва да направят депутатите в тази ситуация, тя отговори: "Парламентарен контрол за действията на изпълнителната власт, в случая да зададат съответните въпроси на финансовия министър. Той е длъжен да даде съответен отговор," добави тя. 

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари