Партиите бягат от вината си за политическата криза с кухи лозунги

0
Политиците говорят за разум и диалогичност – все неща, които показаха, че им липсват
Политиците говорят за разум и диалогичност – все неща, които показаха, че им липсват Снимка: Dunavmost

Политиците говорят за разум и диалогичност – все неща, които показаха, че им липсват

Партиите упорито се правят, че нямат нищо общо с политическата криза, която предизвикаха, и в предизборните си кампании се рекламират с обещания за разум и стабилност. Това показва прегледът на лозунгите, с които големите политически сили се опитват да привлекат гражданите към избирателните секции, отбелязва вестник СЕГА.

„За стабилна България отново“ - така агитират Бойко Борисов и кандидатите на ГЕРБ-СДС. Посланието се вписва в обичайното говорене на герберите през последните две години – оставихме страната спокойна, тези след нас я разсипаха и само ние можем да оправим положението.

Така обаче се пренебрегва очевидният факт, че кризата започна докато Борисов управляваше – с протестите, които искаха неговата оставка, както и с прекия му и публичен сблъсък с президента Румен Радев. Всичко, което последва, не беше нищо друго, освен задълбочаване на тази криза заради безотговорността и недалновидността, които демонстрираха политиците.

ПП-ДБ – прекият конкурент на герберите за властта, се представя пред избирателите със семплия девиз „Има как“. Така казва на гражданите – има начини да променим страната и да преборим статуквото. В същия дух ПП и ДБ говореха пред хората и докато управляваха заедно чрез правителството на Кирил Петков.

Коалицията обаче не разполага с кой знае колко примери, за да докаже, че е способна на дълбоки реформи. Кабинетът „Петков“ и подкрепящото го мнозинство в парламента например не можаха да изпълнят ключовото си обещание да реформират прокуратурата и държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ. И единственото оправдание за неуспеха им е разпадането на мнозинството заради разрива с ИТН.

ДПС залага на лозунга „Разум, отговорност, диалог!“. Същото движението повтаря, кажи-речи, от началото на политическата криза. Рационалният, на пръв поглед, призив е скрита подкана към другите политически сили – да седнем, да разговаряме, да се разберем и да направим правителство. В миналия парламент това доведе до съгласие с герберите да подкрепят заедно неуспелия проектокабинет „Габровски“.

Задната мисъл на депесарите е да постигнат подобен компромис с най-неумолимите си противници – ПП и ДБ. Това е хитра уловка – дори веднъж двете политически сили да се споразумеят с движението, занапред повече няма да могат да го критикуват за нищо. Иначе хората на Доган просто ще им кажат – а преди как бяхте готови да управлявате с нас!

Интересен призив към избирателите отправя „Възраждане“ - „Избери свободата!“. На пръв поглед, не става особено ясно какво стои зад тези думи – българите и сега са свободни граждани. Изглежда апелът трябва да се постави в контекста на руско-украинската война, в която хората на Костадин Костадинов заемат категорично страната на Москва.

Националистите твърдят, че страната ни изпълнява безпрекословно чужди повели да се включи във войната срещу Русия. С призивите за „освобождаване“ от западната опека обаче заобикалят факта, че българският национален интерес изисква опазването и заздравяването на връзките ни с нашите западни партньори – както заради икономическото ни развитие (благоприятствано от членството ни в ЕС), така и заради нашата отбрана (осигурявана от НАТО).

„Да! Можем“ - така уверява избирателите БСП. Социалистите обещават мир, по-високи доходи и училища без „джендър идеология“. Първото изобщо не зависи от тях, нито от българската държава като цяло. Доходите също, пък и тук всяка политическа сила се надпреварва да обещава повече и повече, така че „социалният вектор“ на БСП напълно се загубва в тълпата. Що се отнася до „джендър идеологията“, хората на Корнелия Нинова все още не могат да обяснят за какво точно говорят – нищо че планират цял референдум по въпроса.

БВ се ангажира пред избирателите да действа „С разум за България“. Както изглежда, партията на експремиера Стефан Янев има предвид готовността си да преговаря с всеки за участие в правителство. Такава склонност поне показаха в миналия парламент.

ИТН е вкарала в действие изтъркания апел към гражданите „Държавата – това сте вие!“. Явно партията на Слави Трифонов, изоставена от много от кадрите си и останала без заряд, отчаяно се обръща към стари рецепти със слабата надежда да повтори изборните си успехи от миналото.

Наскоро реанимираната „царска“ партия НДСВ гарантира „Сигурност, инвестиции, толерантност, държавност“. Звучи като лозунг на формация, която доскоро е управлявала страната, а не преди 14 години. Изглежда „царистите“ искат да напомнят на обществеността за някогашните си дни като голяма политическа сила, които безвъзвратно отминаха.

"Левицата", която събра отцепници от БСП, избира посланията си според случая. Първо започна с “Автентичната лява партия на България!” - да обяви пред избирателите, че се смята за бастион на автентични социалисти. После променяше призивите според конкретния момент. Сега е „Спрете войната с паметниците“ заради скандала около монумента на съветската армия. А началото на кампанията лявата коалиция положи пред застрашената от затваряне ТЕЦ „Марица Изток“, където издигна лозунга “Левицата ще запази Марицата”. Големи обещания за една едва оформена политическа сила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари