Парламентът учреди комисиите, но не даде председателски постове на ГЕРБ и ДПС

0
Процедурата отне близо шест часа и беше съпътствана от остри пререкания и чести прекъсвания
Процедурата отне близо шест часа и беше съпътствана от остри пререкания и чести прекъсвания Снимка: БГНЕС

47-ият парламент формира 24 комисии, в които ще се обсъждат и допълват законопроектите, гласувани в пленарна зала

 Процедурата отне близо шест часа и беше съпътствана от остри пререкания и чести прекъсвания, информира Свободна Европа.

Една от причините за пререканията беше свързана с факта, че председателските места в комисиите бяха разпределени само между четирите партии, които са част от управлението – „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Това се случи, след като ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ отказаха местата, след като беше предложено само по едно за всяка от парламентарните им групи.

Сблъсък имаше и между коалиционните партньори заради номинацията на Атанас Атанасов за председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Срещу това възражения имаше от „Има такъв народ“.

Къде отидоха отделните комисии и кой ги оглави

Най-голямата парламентарна група в парламента – тази на „Продължаваме промяната“ получи председателски постове в общо осем от всички 24 комисии. Начело на комисията по конституционни и правни въпроси застана юристът Милен Матеев, чиято биография показва, че е бил нотариус от Дряново. Комисията по енергетика ще бъде оглавена от Радослав Рибарски, който е начело и на временната комисия за цената на тока.

Комисията регионална политика ще бъде председателствана от Настимир Ананиев, тази по външна политика от Венцислава Любенова, Искрен Любенов ще бъде начело на тази по труд и социална политика.

Председател на комисията по здравеопазване ще бъде д-р Антон Тонев, а предприемачът Михаил Камбарев ще ръководи тази за противодействие на корупцията. Последното председателско място на „Продължаваме промяната“ е в комисията по туризъм и то ще бъде заето от Илин Димитров.

Председателските постове за БСП ще бъдат шест. В комисията по въпросите на ЕС ще председателства Драгомир Стойнев, в тази по отбрана Атанас Зафиров. Ирена Атанасова оглавява комисията по образование и наука, а тази по въпросите за децата, младежта и спорта ще води Иван Ченчев. Ръководният пост в комисията по околна среда и води отива при Манол Генов, начело на транспортната застава Борислав Гуцанов.

Парламентарната група на „Има такъв народ“ също ще ръководи шест комисии. Финансистът Любомир Каримански застана начело на комисията по бюджет и финанси, а Пламен Арбовски на тази по земеделие. Комисията по електронно управление и информационни технологии ще бъде ръководена от Кирил Симеонов, а комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество оглави Станислав Балабанов, репортер в телевизия 7/8. Имунологът Андрей Чорбанов е председател на комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите, а сценаристът и зам.-председател на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов оглави комисията по култура и медии.

За „Демократична България“ бяха отредени три председателски места в комисии. Комисията по икономическа политика и иновации ще бъде ръководена от Мартин Димитров, тази по вътрешна сигурност и обществен ред от ген. Атанас Атанасов, а Антоанета Цонева ръководи комисията по политики за българите извън страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари