Парламентът прие правила за избор на председател на КПКОНПИ

0
Депутатите запазиха изискването срокът за внасяне на номинациите да бъде 14 дни
Депутатите запазиха изискването срокът за внасяне на номинациите да бъде 14 дни Снимка: БГНЕС

Депутатите запазиха изискването срокът за внасяне на номинациите да бъде 14 дни 

Парламентът прие процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати и избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). 136 депутати гласуваха „за“ проекта на решение, други 36 бяха „против“, без въздържали се, предаде БТА

Въпреки че имаше предложение срокът за внасяне на номинациите да бъде съкратен на пет дни, депутатите запазиха досегашното изискване това да става до 14 дни от приемането на правилата. Номинациите се правят от народни представители.

Кандидатите трябва да имат завършено юридическо образование. Те следва да представят удостоверение за юридическа правоспособност. Необходим е стаж от най-малко 10 години. Свидетелство за съдимост също е сред задължителните документи. Публикуването на предложенията и документите се извършва в съответствие със Закона за защита на личните данни и закона за защита на класифицираната информация. Кандидатите дават съгласие да им бъде извършена проверка за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. 

Предложенията, приложенията към тях и името и мотивите на издигнатия кандидатурата народен представител се публикуват в срок до два работни дни от получаването им на интернет страницата на парламента. 

Изслушване се провежда на открито заседание на Комисията за превенция и противодействие на корупцията не по-късно от седем дни преди провеждане на избора. Изслушването се излъчва в реално време на сайта на Народното събрание. Вносителят на предложението представя кандидата в изложение до две минути. Номинираните имат възможност до 15 минути устно да направят допълнения относно своята професионална биография.  Депутатите могат да отправят въпроси, на които кандидатите да отговарят. 

Пленарното заседание, на което ще бъдат представени и предложени за гласуване номинациите, също се излъчва онлайн. Състои се и разискване, а гласуването се извършва поотделно за всеки кандидат. 

За избран ще се смята претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъствалите в залата депутати. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите в зала, избран е кандидатът, получил най-много гласове „за“. Когато никой не получи необходимите гласове, се провежда повторно гласуване. Ако и тогава никой от кандидатите не събере нужният брой гласове, депутатите приемат решение за откриване на нова процедура за избор.

Ако след това гласуване няма избран нов председател на КПКОНПИ, тогава е предвиден втори тур, в който участват двамата кандидатите, събрали най-много гласове в предходната процедура.

Обсъждането на правилата за избор на ръководител на антикорупционната комисия доведе до спорове между депутатите. От ГЕРБ-СДС и ДПС предположиха, че правилата се приемат за конкретен човек, който да оглави КПКОНПИ. Те припомниха, че "Продължаваме Промяната" (ПП) са обявили, че подкрепят вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ.

От ПП призоваха опозицията да се занимава само с процедурните правила, без да се губи парламентарно време в коментари за конкретни имена. Въпреки призивите и на временно изпълняващия длъжността председател на Народното събрание – Мирослав Иванов, да не се излиза извън темата, дебатът продължи над три часа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари