Парламентът отхвърли субсидията от 1 лев за партиите

0
Неочакван обрат в пленарна зала по време на гласуванията в бюджета остави партиите без пари за догодина
Неочакван обрат в пленарна зала по време на гласуванията в бюджета остави партиите без пари за догодина Снимка: БГНЕС / архив

Неочакван обрат в пленарна зала по време на гласуванията в бюджета остави партиите без пари за догодина.

Предложението на управляващите субсидията да е 1 лев получи подкрепата само на 103 депутати от ГЕРБ, Воля и двама независими. От всички останали - БСП, ДПС и "Обединени патриоти" събраха 120 гласа и успяха да съборят кабинета, пише 24 часа

В залата настана смут и в момента финансовият министър Владислав Горанов обсъжда ситуацията с Менда Стоянова, тъй като не е ясно как ще бъдат финансирани партиите и дали ще се върне старото положение от 11 лв. на глас. 

Малко преди това със 119 гласа "против" и 6 "въздържали се" бе отхвърлено предложението на БСП субсидията да бъде увеличена на 8 лв. 98 депутати го подкрепиха - само червените и патриотите.

В момента финансовият министър Владислав Горанов се затвори с лидера на НФСБ Валери Симеонов в стаята на ГЕРБ и отказа всякакви коментари засега.

Окончателният резултат е нула лева. Това е справедливо и еднакво финансиране на всички партии, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента. Според него ситуацията е в резултат на това, че предварително ДПС изобличило ГЕРБ и БСП в съглашателство.

Поправка може да бъде внасяна, след като се публикува бюджета, обясни Йордан Цонев.

До гласуването се стигна след остра размяна на реплики най-вече между БСП и ДПС, съпътствани с обвинения за Възродителния процес.

Намаляването на субсидията е опит да се притисне опозицията и удар върху устоите на държавата, даде тон зам.-шефът на парламента Кристиан Вигенин от БСП. Чрез предложението за дарения се дава възможност на големия бизнес да нахлуе в политиката и тя да бъде завладяна от олигархията, допълни той.

На ДПС се полага заслугата да има финансиране на партиите от бюджета и да се стигне до сумата от 12 лв. на глас. Никога не сме били привърженици на друг тип финансиране, защото това от бюджета е най-доброто за демократичния процес, обясни зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Той обясни, че орязването на субсидията е тежък удар върху българската демокрация и политическия процес. Но обвини БСП, че са мълчали по време на кампанията за референдума от страх от едно тв шоу. ДПС не се страхуваше от това предаване и казвахме по време на референдума, че това е глупост, а вие, Нинова, се страхувахте и мълчахте, обърна се Цонев към левицата. Затова, когато управляващите решили да изпълнят вота от референдума и да намалят субсидията на 1 лев, ДПС не направили нищо, за да си носят партиите резултатите от недалновидността. Вопли за демокрацията от БСП не приемаме. Нашият електорат не подкрепи референдума, а вашият - да, обърна се пак Цонев към червените.

Или има държавна финансиране, или друго. Лично аз внесох предложението за 12 лв. и забраната на друго финансиране.

Нека помним всеки какво е правил и да си носим отговорността, допълни зам.-шефът на ДПС.

След това критикува и ГЕРБ, които при въвеждането на 1 лев субсидия обещали да е временно, докато се направи политически дебат за модела и размера. Такъв не се състоя, за да видим какво трябва да е точно финансирането, за да могат малките партии да получават достатъчно средства, за да функционират нормално, критикува Цонев. За ДПС сума от 8 лв. на глас не била решение, а трябвало 10 или 11 лева.

Тома Биков от ГЕРБ обаче обяви, че няма да отстъпят от единия лев.

"Цената в този дебат я плащахме ние като най-голямата ПГ и бяхме представени като хората, които не искат да чуят хората за 1 лев. Защото преди това този дебат се водеше от нас и едно тв шоу. Бяхме подложени на тежък натиск през цялото време и всички мълчаха, докато ние плащахме политическата цена. Затова отказахме да я плащаме", каза Биков.

Едва ли бюджетът е мястото за този дебат, той трябва да е в Закона за политическите партии, допълни депутатът от ГЕРБ. Това бил сериозен въпрос за политическия модел в България, а не за бюджета.

Отворени сме да говорим, но не адхок и не в този момент. Все още не сме готови да плащаме сами тази политическа цена, каза Биков. Но допълни, че ГЕРБ има намерение да води този дебат със сериозни аргументи.

БСП няма да ви се моли за пари. Няма да се моли и на Борисов за пари, заяви пък Валери Жаблянов. "Предложението ни не е да се дадат едни пари, а за това в България изборите да се провеждат с политически средства. Вие свикнахте на много пари. 10 г живеете в политически разкош, възпроизвеждате се с държавни пари и печелите избори. Това не е политически дебат, изменихте конституцията", критикува той управляващите.

След което атакува и ДПС с призив, след като се борят за права на граждани, да го правят за правата на всички граждани. Вашето участие във властта ви дава много по-големи възможности, обърна се Жаблянов към ДПС. И призова парламентът да се замисли за рамките на политическата демокрация и границите й с площадната демокрация.

Това издевателство няма да ви донесе политически успех в перспектива, предупреди Жаблянов. И отново обвини ДПС, че отстъпва от принципите, на които е създадена партията - правата и свободите на гражданите. Гласувайте с БСП и бъдете мъдри, както често сте го правили, призова ги той.

Нямате право да питате ДПС на правата на кои граждани се бори, защото 8 лева осигурява права и свободи на гражданите само в големите партии. ДПС възникна, борейки се за правата и свободите на потъпканите от вашата партия, сгазени и отнети, правата на българските мюсюлмани, скочи в отговор Йордан Цонев.

Стотици хиляди се бориха срещу собствената си партия за правата и свободите, отвърна му Жаблянов. И призова да не се прави отстъпление от демократичните стандарти, които са постигнати. Защо днес заради политическата конюнктура, вражди, малки победи, пиар ефект, сме склонни да отстъпваме от малкото, което сме постигнали, попита той. И обясни, че БКП е направила всичко възможно, дори в материален план, да се укрепи опозицията.

Участието във властта на ГЕРБ от 13 г. не идва нито с терор, нито с преврат, нито с пари, а идва, защото българските граждани така са пожелали, обясни пък Десислава Атанасова от ГЕРБ. И уточни, че след като над 2,5 милиона българи са гласували на референдум, ГЕРБ са били длъжни да се съобразят.

Комунистическата партия има още много какво да плати за всички злодеяния, които е вършила, ядоса се Атанасова. Учудвам се, че за първи път вие, от БСП, няма да молите за нещо Борисов, обърна се тя към червените.

НС става заложник на една шоу програма, референдумът не е задължителен, предупреди Стоян Мирчев от БСП. Той критикува ДПС, че "предложи партиите да минат в ръцете на бизнеса".

Ние предлагаме да защитим политически плурализъм, иначе ще превърнем политическия живот в корпоративен диктат, обясни Мирчев.

"Вие сте най-корпоративната и безпринципната партия, в коалиция и с ГЕРБ, и с ОП.

Вие не защитавате правата на българските мюсюлмани, а сте върху техния гръб, за да стоите в тази зала и да се облагодетелствате финансово", нападна Мирчев ДПС.

Лично обяснение на внука на един от идеолозите на Възродителния процес няма да правя, отвърна Цонев.

Той отново обясни, че не са направили свое предрожение в бюджета, защото 10 лева ще реши проблема на ДПС, но ще въведе друга несправедливост - тази сума идва повече за партии с 1 милион гласа, които пак ще си правят депозити. Затова бе нужен дебат и изработване на модел, който ще реши всички проблеми, без да създава несправедливости, допълни той.

Павел Шопов от "Атака" пък обяви, че ДПС се финансира като турска националистическа партия и председателката на парламента го наказа със забележка по чл. 156 - наказа го Караянчева.

В отговор зам.-шефът на ДПС Хамид Хамид поиска по-строго наказание. Българската психиатрична помощ е в криза и доказателствата са от трибуната, каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари