Парламентът освободи Стефка Стоева като шеф на ЦИК

0
Малко преди да обяви решението за своята оставка преди три дни, Стефка Стоева критикува последната промяна в Избирателния кодекс
Малко преди да обяви решението за своята оставка преди три дни, Стефка Стоева критикува последната промяна в Избирателния кодекс Снимка: БГНЕС/архив

Със 145 гласа „за“, без нито един „против“ и с 2-ма „въздържали се“ парламентът прие оставката на Стефка Стоев като председател на ЦИК, предаде Епицентър

В дебатите, предшестващи гласуването лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ бе категоричен кой трябва да я замести начело на изборните надзорници - човек от управляващата коалиция.

"Заместник-председател на ЦИК от управляващата коалиция трябва да поеме ръководството на комисията, за да е ясна отговорността на управляващите за честни, свободни и демократични избори, независимо кога са те", мотивира се Мустафа Карадайъ.

Карадайъ обвини председателя на парламента Цвета Караянчева, че си играе на криеница и че подлага на риск легитимността на решенията на ЦИК и произвежданите избори.

Напускането на Стефка Стоева може да бъде интерпретирано като акт на достойнство, каза пък зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. Той също засегна въпроса за нейния наследик на поста.

„Много бързо трябва да започне процедурата по избор на нов председател на ЦИК. Този орган не бива да бъде оставен в безтегловно положение“, заяви Зарков и посочи, че изборите чукат на вратата.

Стефка Стоева подаде оставка на 27 август 2020 г.

Стоева оглави ЦИК след като бе избрана на 20 март 2020 г. от Народното събрание като предложение на ГЕРБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари