Парламентарно зацикляне

0
Да не би да вкарат някой законопроект, който да развали и без това скапания им политически брак с националистите, заяви Йордан Цонев
Да не би да вкарат някой законопроект, който да развали и без това скапания им политически брак с националистите, заяви Йордан Цонев Снимка: БГНЕС

Странни разбирания за стабилност на мнозинството демонстрира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, щом основното доказателство за това е успешното събиране на кворум в началото на всеки пленарен ден.

А че депутатите нямат работа и се чудят с какво да се занимават, се вижда все по-ясно с приближаването на изборите за Европарламент. Очевидно и кабинетът е зациклил, защото и оттам не излизат важни законодателни предложения, засягащи хората в България. Затова вместо да обсъждат различни идеи и политики за пътя, по който да се развиват икономиката, здравеопазването, образованието и други жизненоважни сфери, депутатите от мнозинството като на инат са се захванали с опозицията и се чудят как да я ударят по-лошо, пише Елизабет Дафинова за Банкеръ.

От своя страна БСП също странно и на инат седи извън сградата с надпис "Съединението прави силата", за да не "легитимира машинациите на ГЕРБ", но... защитава парламентаризма извън парламента. Левицата твърди, че би се върнала само ако мнозинството "освободи" това Народното събрание от партийно-груповата хватка и се откаже от злоупотребите чрез законодателство. Лидерката Корнелия Нинова за пореден път повтори, че от БСП не искат никакви пари, командировъчни или от безотчетните, докато не са в Народното събрание. И типично по Бойко-Борисовски нареди на двамата депутати, пътували на изложение за лов и риболов (!) в Залцбург, веднага да върнат командировъчните си, които възлизат на над 13 хил. лева.

ГЕРБ са склонни да спрат изцяло заплатите на неработещите депутати, за да са солидарни с българите, които не ходят на работа и не получават възнаграждения. Това обяснение направи председателят на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов по повод внесеното от НФСБ предложение за промени в Правилника за дейността на парламента заради бойкота на социалистите.

"Вие, ако не отидете на работа, ще получите ли заплата от вашите работодатели? Смятате ли, че тези, които не идват на работа, трябва да получават заплати?", попита Цветанов репортерите в кулоарите на Народното събрание, след като се срещна с "Обединени патриоти", за да обсъди с тях действията спрямо ветото на президента върху ремонтирани текстове от Изборния закон. До решение как ще гласуват националистите обаче не се е стигнало и разговорите им с ГЕРБ ще продължат. Още в началото на седмицата от ВМРО и от "Атака" обявиха, че ще подкрепят ветото. Така от Патриотите единствено НФСБ, които заедно с ГЕРБ и ДПС обезсмислиха преференциите, са против него. Само че в ГЕРБ са си наумили то да бъде отхвърлено, а после да се приеме "поправка на поправката", която връща старите правила за преференциите, написана набързо от шефа на правната комисия Данаил Кирилов след намесата на Бойко Борисов.

От ВМРО признаха, че се колебаят дали да направят завой в позицията си, тъй като държавният глава не връща само текстовете за преференцията, а и други положения в Изборния кодекс, с което те не са съгласни, като например реда за съдебното обжалване на решенията на избирателните комисии. Заместник-шефът на парламентарната група Искрен Веселинов каза, че воеводите са поискали гаранция за връщането на старите текстове за 5 и 7% праг при европейски и национални избори, ако подкрепят ГЕРБ срещу Румен Радев. Цветанов обещал, че проектът на ГЕРБ за старото положение на преференциите ще бъде гласуван успоредно с ветото в един и същи ден, вероятно следващата седмица.

По въпроса за орязването на заплатите на депутатите от БСП, които не идват в парламента, Цветанов, изглежда, е извадил повече късмет и е намерил съмишленици в патриотичната група. "Смятаме, че трябва да бъдем солидарни с всички тези български граждани, които когато не отидат и не упражнят правото си на работа, те нямат право да получават и съответното възнаграждение", обясни той. Това щяло да предприеме като действие управляващото мнозинство, тъй като е "справедливо", "искрено" и "истинско" пред българските избиратели.

Тази идея обаче срещна отпор от ДПС, чиито народни представители няма да я подкрепят. "Парламентаризмът не е това, което си мислят някои - натискане на копчета и обслужващ персонал. В конституцията има текст за свободната воля на депутатите. Малко да се замислят", изтъкна Йордан Цонев. Според него са зачестили посегателствата върху парламентаризма, включително и по битово-организационни и финансови въпроси. Време било да се излезе от това дребнотемие и да се помисли какъв тип държава искаме да имаме.

По думите на заместник-председателя на парламентарната група на ДПС никой не говорел за истинската работа, която трябва да върши парламентът, за качеството на законите и за това, че вече месеци наред депутатите се занимавали с дневен ред, чиято задача е само да запълни времето. "Това го прави управляващото мнозинството - да не би да вкарат някой законопроект, който да развали и без това скапания им политически брак с националистите", посочи Цонев.

Източник: БАНКЕРЪ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари