Паркиране върху тротоар: Кога шофьорите са в нарушение?

2
Според правилника на Закона за движение по пътищата – може, а според закона – не може
Според правилника на Закона за движение по пътищата – може, а според закона – не може Видео: NOVA

Този въпрос стигна до Върховния административен съд

Ще можем ли да паркираме върху тротоарите? Този въпрос стигна до Върховния административен съд. Оказва се, че според правилника на Закона за движение по пътищата – може, а според закона – не може. Кога шофьорите са в нарушение – отговорите дава NOVA.

След 22 години шофьорски стаж в София Росен Еленков все по-трудно намира къде да паркира пред дома си в квартал „Дружба”.

„В нашия квартал е изключително трудно. Ако се разходите в зелените площи до близките блокове ще видите, че просто е ад”, сподели жителят на квартала Росен Еленков.

Признава, че прави и нарушения.

„Паркирам и на тротоар, защото просто няма къде”, каза Росен.

Заради разлики в правилата паркирането върху тротоара стигна до съда. Правилникът на Закона за движение по пътищата позволява да се паркира на всеки тротоар при метър и половина отстояние.  

Законът обаче казва друго – паркирането е разрешено само на определените за това места при най-малко два метра разстояние от сграда. Оказва се това разминава е от 2007 година. Но магистратите слагат точка - важи законът. Санкцията е вдигане с паяк.

 Експерти припомнят - липсата на паркоместа не е причина за нарушаване на правилата.

„Собственикът е длъжен да намери къде да спре. Никой не го е карал на сила да си купува кола”, каза Диана Рукинова, пътен експерт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Владимир Ванков
    Правилника за прилагане на ЗДВП, а не правилника на ЗДВП. Научете се да го изписвате правилно! Много млади от вас се учат.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари