Парамедик: По тялото на Навални има синини от конвулсии

0
Ако човек се гърчи в конвулсии и другите се опитват да го задържат, но конвулсиите са много силни, тогава се появяват синини, обяснява парамедикът
Ако човек се гърчи в конвулсии и другите се опитват да го задържат, но конвулсиите са много силни, тогава се появяват синини, обяснява парамедикът Снимка: Facebook

Ако човек се гърчи в конвулсии и другите се опитват да го задържат, но конвулсиите са много силни, тогава се появяват синини, обяснява парамедикът

Парамедик от Салехард заяви пред независимото руско издание (което вече действа извън Русия) "Новая газета", че по тялото на починалия Алексей Навални има синини, които може да са причинени от външна намеса по време на конвулсии, пише Актуално.

Какво се твърди за тялото на Навални?

Лекарят отбелязва, че Навални имал и синина на гърдите, която според него е показателна за компресиите на гръдния кош, извършени по време на изкуствено дишане. "Тоест - те са се опитали да го реанимират и той вероятно е починал от спиране на сърдечната дейност. Но все още никой не казва защо е изпаднал в сърдечен арест", заяви фелдшерът, цитиран от изданието, чийто главен редактор е Дмитрий Муратов - нобелов лауреат, обявен от Москва за "чуждестранен агент".

"Като опитен парамедик, мога да кажа, че нараняванията, описани от тези, които са ги видели, изглежда, са от конвулсии. Ако човек се гърчи в конвулсии и другите се опитват да го задържат, но конвулсиите са много силни, тогава се появяват синини. Те казаха също, че е имал синина на гърдите - такава, каквато се получава при непряк сърдечен масаж", гласят думите на цитирания парамедик, пожелал да остане анонимен.

Руският опозиционер почина на 16 февруари в затвора, където излежаваше тежката си присъда (близо до Полярния кръг). Според затворническите власти в региона, които обявиха първи, че Навални е издъхнал, това е станало след разходка - 47-годишният политик се е почувствал зле и е припаднал.

Къде е тялото на опозиционера?

Според източник на "Новая газета" тялото на Алексей Навални се намира в моргата на Салехардската районна клинична болница. Салехард е административен център на Ямало-Ненецки автономен окръг в Тюменска област, Северозападна Русия.

Според източника тялото на Навални е било докарано там на 16 февруари вечерта. По думите му - към 17 февруари не е била извършена аутопсия. Журналистите от изданието предполагат, че в болницата се чакат специалисти от Москва. Всеки ден има само два полета от Москва до града, но местен таксиметров шофьор казва, че два самолета са пристигнали на летището в Салехард късно в събота, извън редовното разписание.

"Това бяха малки самолети. Първият кацна около 18:00 ч. и беше посрещнат от коли на (руския) Следствен комитет. А вторият кацна около час и половина по-късно. Аз лично не видях кой е бил на него, но колегите казаха, че от самолета са слезли около осем души", казва той.

По неофициална информация - специалистите, натоварени със задачата да извършат аутопсията, може да са били на втория полет.

Руските следователи са информирали един от адвокатите на опозиционния лидер, че причината за смъртта му в затвора все още не е известна, обяви говорителката на починалия Навални Кира Ярмиш. От думите ѝ в платформата Twitter стана ясно, че резултатите от втория оглед на тялото ще бъдат достъпни едва следващата седмица. Ярмиш обвини руските власти в „лъжа“, за да избегнат предаването на тялото на семейството. Тялото на Навални очевидно не е в моргата, където затворническите власти казаха, че се съхранява, съобщи по-рано говорителката.

Готвела се е размяна на Навални?

Русия е планирала да размени Навални за осъдения в Германия руснак Вадим Красиков, съобщи германският таблоид Bild, цитиран от РБК-Украйна.

Според информация на изданието преговори за размяната наистина са се състояли. В тях са участвали Русия, Съединените щати и Германия. Руският диктатор Владимир Путин е целял да получи наемния убиец Красиков, който излежава доживотна присъда. Твърди се, че в размяната е можел да участва и журналистът от The Wall Street Journal Еван Гершкович, задържан в Русия заради "шпионаж".

"Кремъл явно не е искал да освободи Навални при никакви обстоятелства", написа преди дни журналистът от BILD Филип Пятов, намеквайки, че режимът на Владимир Путин може да е убил опозиционера. Доказателство за това няма. Световните лидери пък търсят отговорност от Путин за смъртта на Навални заради задържането му и тежката присъда в ужасяващи условия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари