Пантеонът отваря врати до седмица

1
Костницата бе ремонтирана повече от година
Костницата бе ремонтирана повече от година Видео: Русе Медиа

Пантеонът на възрожденците в Русе отново отваря врати.

Костницата, в която са погребани най-големите герои на Национално-освободителното движение, бе ремонтирана повече от година, предава Русе Медиа. Тя бе в окаяно състояние заради постоянните течове, които я наводняваха при всеки дъжд.

Реконструкцията на Пантеона бе дългоочаквана, тъй като заради лоша хидроизолация при всеки проливен дъжд върху плочите на героите имаше кофи и легени. По трансграничен българо-румънски проект за 2 млн.лв. бе направен цялостен ремонт – хидроизолация, вентилируема фасада, гранитни облицовъчни плочи, а най-впечатляващ е обновеният купол със своите 160 квадратни метра. Той е бил и най-сложната част от ремонта, казва зам.-кметът по строителството Магдалина Илиева.

Бяха налепени фолиа от злато, които са дебели една десетохилядна от милиметъра, на малки листчета с приблизителни размери 10 на 10 см. Това беше изключително трудоемък процес, около 5-6 квадрата на ден можеха да бъдат полагани, тъй като се изискваха атмосферни условия, които да позволяват това. Да няма влага, работеше се с конкретни температури, не можеше да се почне рано сутринта, нито да се работи по обед в жегите“, обяснява Магдалина Илиева.

Вътрешността на костницата също е в процес на промяна. Експозицията на националния туристически обект ще бъде модернизирана до няколко месеца.

Предстои да сложим една система от табла, които ще бъдат до всеки един от 30-те гроба, заедно с няколко изречения. По този начин ще може всеки един от героите да присъства и с образ, тъй като сега са само имената. Това са национално значими личности, мнозина ги знаят, познават и образите им, но все пак идват хора от различни поколения, идват много чужденци. Ще се направи и една 360-градусова панорама, една мултимедия, която да показва за няколко минути историята на българското Възраждане“, казва директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф.Николай Ненов.

Въпреки че проектът за ремонта приключва едва догодина, музеят отваря отново Пантеона за посетители до седмица. Вече има много запитвания от желаещи да се поклонят и положат цвете на плочите на герои като Любен Каравелов, Захари Стоянов, Баба Тонка и Стефан Караджа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари