Пандемията е била планирана? Проверка на фактите

0
Още през лятото из социалните мрежи се заговори за някакъв таен план за разпространението на различните варианти на коронавируса
Още през лятото из социалните мрежи се заговори за някакъв таен план за разпространението на различните варианти на коронавируса

Още през лятото из социалните мрежи се заговори за някакъв таен план за разпространението на различните варианти на коронавируса

В интернет се разпространява "таен списък" със стартовите дати за различните варианти на коронавируса, който има за цел да докаже, че върлуващият сега вариант Омикрон е бил планиран. Каква е истината? Дойче Веле проверява фактите.

Още през лятото из социалните мрежи се заговори за някакъв таен план за разпространението на различните варианти на коронавируса. Сега тези теории отново се разпространяват масово. Става дума за снимки на списък, който доказвал, че пандемията е била "планирана".

Таен план? В това няма нищо вярно.

"Появи се нов вариант на име Омикрон. ТЕ промениха своя план - появата му всъщност беше предвидена за май 2022 (…) Какъв фарс!", пише една юзърка, а друга отбелязва: "Омикрон е фейк!! Още на 6 август изтече информацията, че пускането му е било планирано за май 2022". Трети юзър заключава: "Омикрон беше предсказан, всичко това е било планирано". В постингите се чете и следното предупреждение: "Това са планираните варианти на Ковид-19 (…), не бъди глупав, не се поддавай на манипулации".

Единствената манипулация тук е самият списък - след проверка на фактите установихме, че той е пълна измислица. На първо място нашите проучвания показаха, че този списък няма никаква връзка с посочените в него организации. Нищо вярно няма и в отбелязаните "стартови дати" на вирусните варианти, които, впрочем, изобщо не съвпадат с действителното време, в което се появиха за пръв път. Делта мутацията например беше регистрирана за пръв път през октомври 2020, а не както се твърди в списъка през юни 2021. Освен това е известно, че вирусните варианти възникват по естествен начин и затова няма как да бъдат планирани.

ДВ помоли за становище всичките четири организации, споменати в т.нар. календар на вирусните варианти. В отговор говорител на СЗО заяви, че това не е документ на СЗО и че вирусните варианти няма как да бъдат предсказани. "Нямаме нищо общо с тази фалшива графика", заяви и говорителка на Световния икономически форум, а от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс отговориха съвсем кратко: "Това твърдение е невярно". Категоричен отговор получихме и от американския университет "Джонс Хопкинс": "Вече беше доказано, че тези твърдения са напълно неверни, а "Джонс Хопкинс" няма нищо общо с разпространяването на тази дезинформация".

И наистина: още през лятото беше установено, че списъкът е фалшив, но въпреки това той беше публикуван и споделян отново и отново. Нашите информации сочат, че първата му версия се е появила на 8 юли 2021 в Туитър. Още същия месец списъкът се е разпространил и в Инстаграм с фалшивата информация, че пандемията била предварително планирана. С появата на новия вариант на коронавируса Омикрон списъкът достигна нов пик на популярност, а много юзъри гледат на "предсказанието" за появата на този вариант като на категорично доказателство за автентичността на "тайния план".

Разпространението на Омикрон по света

При това редът, в който се появяват наименованията на новите вирусни варианти, не изисква никакви пророчески способности. На 31 май СЗО представи метода, по който се дават имена на опасните варианти на коронавируса - използват се последователни букви от гръцката азбука, като прескочени бяха само буквите Ни (Ny) и Кси (Xi), тъй като първата звучи почти като английското "new" и може да доведе до недоразумения, а Xi е често срещано име в Китай, поради което тази буква също се оказа неподходяща.

Лъжи и дезинформация

Да повторим: този т.нар. календар за появата на вирусните мутации е фалшив и поради тази причина: известно е, че вирусните варианти се появяват по естествен начин и затова няма как да бъдат планирани. Вирусите мутират постоянно и непредвидимо - това важи и за SARS-CoV-2. По данни на германското здравно министерство до момента са известни около 1500 различни варианти на SARS-CoV-2.

Т.нар. календар не е първата лъжлива информация за някакъв уж таен план за пандемията. Така например вече на няколко пъти се появяваха фалшиви новини с обвинения към Международния валутен фонд или към германското правителство, че били замислили и планирали избухването и развоя на пандемията. И двете твърдения са доказано неверни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари