Акад. Богдан Петрунов: Рано е за разхлабване на мерките у нас

0
Експертът е категоричен, че е възможно новите варианти на коронавируса да са много по-опасни
Експертът е категоричен, че е възможно новите варианти на коронавируса да са много по-опасни

Бустерната доза повишава защитата срещу Омикрон с 20%, добави експертът

Рано е за оптимизъм за разхлабване на мерките у нас. Това каза в ефира на "Твоят ден" акад. Богдан Петрунов от Българската академия на науките. По думите му без масова имунизация и преболедуване, не може да се говори за отмяна на противоепидемичните ограничения.

"Не трябва да се отпускаме в борбата с вируса. Въздържам се от прогнози, че пандемията е към своя край. Няма как това да се случи, ако поне 80 на 100 не са ваксинирани в световен мащаб. Европа върви добре в това отношение, но държавите в Африка са с имунизационни нива под 10%. Това създава предпоставки за възпламеняване на нови огнища на вируса и нова мутации", обясни той, цитиран от NOVA.

Експертът беше категоричен, че е напълно възможно новите варианти на коронавируса да са много по-опасни от предходните, а не обратното.

"Важно е да се знае, че бустерната доза повишава с 20% повече качеството на неутрализиращите тела в организма при Омикрон. Двете дози например не повишават защитата повече от 50%. Бъдещето на вируса е да бъде принизен до нещо подобно на грипа, с ежегодна ваксинация срещу него", коментира още акад. Петрунов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    3
    Байгън от мангали
    А ти защо не си навреш една пиратка в гъза и не цъфнеш като коцето пред путин путката?
  • 2
    2
    Абе,
    Тоя що не вземе да си набоде 7-8 бустера, че да не се мъчи дълго?
  • 2
    1
    Това е....
    ДЕБИЛ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари