Паметникът на цар Самуил се изправи величествено в София!

0
Паметникът е създаден по повод 1000 години от кончината на цар Самуил
Паметникът е създаден по повод 1000 години от кончината на цар Самуил Видео: news7

Споровете за това как изглежда монумента продължават

В София монтираха паметника на цар Самуил. Все още не е ясно обаче, дали той ще остане в първоначалния си вид. Авторът на монумента Александър Хайтов заяви, че остава спора за очите на цар Самуил. Претенции има зам.-кметът по култура на Столична община Тодор Чобанов.

Въпреки жарещото слънце и отнемането на повече от час монтирането на паметника на цар Самуил в центъра на София премина при изключително засилен интерес от страна на столичани и на чужди туристи.   Паметникът е създаден по повод 1000 години от кончината на цар Самуил.

Целта е увековечаване на неговата епоха, наричана от историците „българската епопея” за независимост. Монументът тежи близо два тона и половина и отнема на Александър Хайтов почти цяла година за изграждането му. И в момента на монтажа на паметника, авторът му все още имаше притеснения.  

На общината не й харесва ефектът, който е търсен с очите на цар Самуил. Нощно време при насочено осветление очите му леко ще светят, нещо което не е правено до сега по света.  

И ако местната управа вижда недостатъци в скулптората, то хората, които проследиха монтажа на монумента нямат забележки.   Официалното откриване на паметника ще бъде утре, в присъствието на патриарха, премиера, президента, председателят на парламента и кмета на София.

Източник: news7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари