Паметникът на Асеневци в Търново пропада

0
Само на 4-5 метра от северната страна на паметника под конниците каменните плочки са хлътнали, а бордюрите са пропаднали и начупени
Само на 4-5 метра от северната страна на паметника под конниците каменните плочки са хлътнали, а бордюрите са пропаднали и начупени

Паметникът на братята царе Асеневци, един от символите на Велико Търново пропада.

Само на 4-5 метра от северната страна на паметника под конниците каменните плочки са хлътнали, а бордюрите са пропаднали и начупени, съобщи Монитор.

Под паметника се намира едно от бомбоубежищата на старата столица, което означава, че мястото там е кухо и в случай, че пропадането продължи съществува сериозна опасност от срутвне на паметника.

А това изобщо не е безопасно, тъй като цялото бетонно – желязно съоръжение тежи стотици тонове, а на Паметника на Асеневци винаги има хора: туристи, тийнейджъри, тук се организират сватби, а в края на май се изпращат абитуриентите. От местната община вече са запознати със ситуацията и са обещали да извършат незабавна пълна проверка.

Паметникът на Асеневци, както си го знаят търновци е построен през 1985 г. по повод 800-годишнината от въстанието на братята Асен и Петър. Четирите фигури на конници обединени около централнта фигура на меча, символизиращ Майка България всъщност представят именно братята от царската династия: Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II. Паметникът е дело на авторски колектив с ръководител доц. Крум Дамянов и е бил изработен за рекордон кратко време, само два месеца. А самото монтиране е извършено доста атрактивно за времето си. 15-метровият меч е докаран тук на части, които са издигнати с хеликоптер и сглобявани във въздуха. Интересно е авторовото решение два от конете да са вдигнти на задните си крака. За да се запази баланса и гигантските 10-тонни метални скулптори да не паднат, за изработката им се е използвала специална японска гъвката пружинираща стомана. А в бункера, под земята има балансиращи тежести. Паметникът струва 6,4 млн. лв. дарени от българския народ и е открит официално на 16 ноември 1985 г. за честването на 800-годишнината от въстанието на братята боляри и освобождаването на България от византийско робство.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари