Пълното слънчево затъмнение потопи Мексико в мрак

0
Луната напълно закрива светлината на Слънцето
Луната напълно закрива светлината на Слънцето Снимка: Trips with Rosie / Facebook

Луната напълно закрива светлината на Слънцето

Рядко срещаното пълно слънчево затъмнение потопи тихоокеанското крайбрежие на Мексико в пълен мрак в 11:07 местно време - или 18:07 часа по Гринуич, информира bTV.

Пътят на пълното затъмнение, при който Луната напълно закрива светлината на Слънцето, преминава премине през Мексико и Съединените щати, преди да се върне в океана над атлантическото крайбрежие на Канада, в небесен спектакъл, на който стават свидетели десетки милиони хора.

Пълното слънчево затъмнение е второ затъмнение за тази година (след лунното от полусянката на Земята на 25 март). То е най-интересното астрономическо явление за 2024 г. поради продължителната си пълна фаза.

Пълните слънчеви затъмнения предлагат единствената възможност за изследване на слънчевата корона чрез наблюдения от Земята, поради което те са обект на особен интерес за професионалните и любителите астрономи.

На 8 април затъмнението се наблюдава като частично слънчево от източната част на Тихия океан, Централна и Северна Америка, северната част на Атлантическия океан и о-в Гренландия.

Лунната сянка „докосва“ Земята в Тихия океан, преминава през Мексико, както и през някои от централните и североизточни щати на САЩ, като Тексас, Арканзас, Мисури, Илинойс, Индиана, Охайо, Ню Йорк, Върмонт и Мейн.

След това тя ще пресече за кратко Източна Канада и по-точно – провинция Ню Брънзуик. После ще продължи през северната част на Атлантическия океан, където нейният път ще завърши.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари