Падна забраната за улов на бяла риба

0
Забраната бе в сила, за да се даде възможност на хищника да се размножи да продължи популацията на вида
Забраната бе в сила, за да се даде възможност на хищника да се размножи да продължи популацията на вида

Забраната бе в сила, за да се даде възможност на хищника да се размножи да продължи популацията на вида

Изтече забраната за улов на бяла риба по време на размножителния ѝ период. Тя влезе в сила през март и продължи до средата на месец май, за да се даде възможност на хищника да се размножи да продължи популацията на вида.

От 16 май бялата риба вече е на разположение на риболовците по всички водоеми в страната. Сезонът на щуката тръгна от 1 май. За другите риби от пролетно-лятно размножаващите се забраната продължава да важи до края на май, съобщи Agrozona.bg.

През последните години бялата риба се очертава като основен обект за любителите на влаченето на изкуствени примамки, както и на джиговия риболов, практикуван с еднакъв успех и от брега, и от вода. Има си и любители класици, залагащи на традиционните дънни водици и жива рибка за стръв. Повечето от пролетно-лятно размножаващите се риби все още са под забрана и всякакъв случаен улов трябва да се връща обратно във водата, независимо от състоянието му. За тях сезонът се открива на 1 юни.

За любителите на дунавския риболов – от 16 май е разрешен и уловън на карагьоз, наричан още дунавска скумрия. Рибата е черноморски обитател, но като проходна навлиза в граничната ни река, за да изпълни брачните си ритуали и да даде поколение. Според изискванията на закона, забраната трае един месец.

На 15 май пада и забраната за улов на попчета във водите на Черно море.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари