Овощари търпят 100% загуби на продукцията си в Русенско

1
Ниски температури нанесоха огромни щети върху насажденията с кайсии, праскови и нектарини
Ниски температури нанесоха огромни щети върху насажденията с кайсии, праскови и нектарини Видео: Кис 13

Ниски температури нанесоха огромни щети върху насажденията с кайсии, праскови и нектарини

Заради замръзвания производители на плодове в Русенско търпят 100% загуби.

Засегнатите стопани трябва да подадат заявление в поземлените комисии до 20 април за оглед на площите и оценяване на щетите, информира телевизия КИС 13.

Ниски температури до -10 градуса в края на март и началото на април са нанесли огромни щети върху овошките в региона на Русе, най-вече по насажденията с кайсии, праскови и нектарини.

Преди седмица по инициатива на Браншова камара "Плодове и зеленчуци", е проведена среща в Министерството на земеделието за обезщетения от държавата за пропаднали площи заради неблагоприятни климатични условия.

Стопаните се притесняват, че както предходни години, получавайки обезщетения за 100% пропаднали площи, няма да могат да вземат други държавни помощи.

Проблемът е, че при такива явления, застрахователите не покриват рисковете преди 20 април, когато е възможно да има замръзвания и стопаните не могат да се възползват от помощите в пълния им размер, а само на 50%.

В Русенско има нанесени много големи щети и по площите с круши, като се очакват добиви от едва 20% от потенциала на региона. От Браншовата камара съветват стопаните да не се посочват един и същи парцел за двете направления за получаване на държавни помощи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари