Овощар от Русе: Когато вече имаме завръз, минус половин градус е фатален

6
Загубите обаче остават изцяло за сметка на производителите
Загубите обаче остават изцяло за сметка на производителите Снимка: БНТ

Загубите обаче остават изцяло за сметка на производителите

Необичайно топлото време за сезона застрашава овощните насаждения. Производителите на кайсии и праскови в Русенско се опасяват, че реколтата може да бъде провалена, ако високите температури се задържат още няколко седмици. Стопаните не могат да разчитат и на обезщетения, тъй като застрахователите започват да сключват договори след 20 април.

Овощарите от Североизточна България са притеснени, че топлата зима ще провали реколтата от праскови и кайсии. Николай Колев стопанисва повече от 300 декара праскови, кайсии и ябълки в землището на село Николово.

"Дърветата усещат тези топли температури и започва сокодвижението, започва развитието на пъпката. Пъпката набъбва и при един последващ студ тя може да измръзне", заяви Николай Колев, овощар, предава БНТ.

Ситуацията все още не е фатална, но ако се задържи топлото време още малко, а после зимата все пак дойде, може да стане като последните 2-3 години, когато на пазара нямаше български кайсии.

"При цъфтеж до минус 1-2 градуса те ще издържат, но когато вече имаме завръз, когато костилката се е формирала, минус половин градус вече е фатален, защото замръзва вътре и почернява, опадва, просто няма реколта", допълни Николай Колев.

Загубите обаче остават изцяло за тяхна сметка.

"Застрахователят знае, че има огромен риск от измръзване и никой не иска да застрахова", добави Николай Колев.

Не могат да разчитат и на държавата – компенсация се дава само при 100% унищожени площи, а за бранша субсидиите за следващите 7 години отново остават най-ниските в Европейския съюз.

"Има шанс все още стратегическият план да бъде променен от гледна точка на екосхемите, но за съжаление министерството изобщо не иска да чуе производителите и по този начин ги обрича на гибел. Ние в момента сме в стачна готовност", каза още Николай Колев.

Той планира да намали декарите с овошки, както вече са направили и други негови колеги. Решил е да се откаже от производството на ябълки, защото не може да е конкурентен на вноса от Полша.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари