Овощар: На 5 километра сме от Дунава, но нямаме напояване

0
Инфраструктурата за напояване в община Сливо поле е съсипана заради липса на поддръжка, каза земеделецът
Инфраструктурата за напояване в община Сливо поле е съсипана заради липса на поддръжка, каза земеделецът Видео: NOVA

Инфраструктурата за напояване в община Сливо поле е съсипана заради липса на поддръжка, каза земеделецът

Последните топли зими и климатичните промени доведоха до нови вредители по овощните дървета. Това заяви в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS овощарят Синан Вейсал.

Освен с новите вредители, около 50% от овощарите не са готови да посрещнат и административните предизвикателства, наложени от новия Стратегически план. „Финансирането става повече, но изискванията за неговото получаване, нарастват значително”, обясни производителят.

На 5-6 км сме от Дунава, но нямаме напояване. Когато юли-август нарасне жегата, при нас няма напояване”, каза Синан Вейсал.

По думите му в община Сливо поле преди 35 г. всеки кв. метър е бил напояван, сега инфраструктурата за напояване е съсипана заради липса на поддръжка, каза земеделецът. „Единственият начин да поливаме, е да изграждаме собствени кладенци – това е поредна инвестиция и административна трудност, която отнема 2-3 години ходене по институциите”, обясни Синан Вейсал.

Според климатолога Симеон Матев, който беше в студиото, предстоят краткотрайни дъждове, но те са с „петнист характер”. „Това означава, че може във вашия квартал да вали, в съседния – не. След кратки дъждовни дни предстои слънце и мечти за море”, обясни Матев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    15
    Русчукъ
    Русенеца , за това говорим. Във Царска Бистрица има функционираща все още електроцентрала със части на Сименс от 1912-та година, т.е. на 111 години . Когато имаш нещо или го пази и поддържай , или не мрънкай. Българите се оказаха лоши стопани и за.ебаха родина и родна земя за да се правят на чужденци. И за това - ще си сърбат попарата , която сами си надробиха, някои от тях.
  • 2
    14
    Русенец
    Без вода не става. Едно време и вилната зона на Петролна база е имала поливна вода, дори още им седят тръбите по дворовете, но от двайсетина години нямат. Помпи, момпи..... всичко е аут оф ордер и имотите пустеят и буренясват изоставени.
  • -1
    13
    до 12
    Чупиш тъпомера. Моля те не се размножавай. Нерде поливна вода, нерде питейна. Твоето IQ няма начин да не е на минус.
  • 2
    12
    Аз
    Чакайте сега, дунавската вода била мръсна и вредна за къпане, вие се каните да поливате с нея??????
  • 0
    11
    Отегчен до 9
    Е, като е мого скъп тока какво да правим сега? Ще си внасяме от Македония, Гърция и Турция. Не бе, що пък непременно бъгарския плод да е по качествен? Ами, не е!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари