Отворено писмо до Бойко Борисов

5
Подайте си незабавната оставка и свикайте референдум за промени в Конституцията
Подайте си незабавната оставка и свикайте референдум за промени в Конституцията

ОТВОРЕНО ПИСМО

До

Г-н Бойко Борисов

Министър-председател на Република България

и председател на ПП ГЕРБ

Г-н Борисов,

Вече 40 дни българските граждани протестират срещу едноличното Ви олигархично управление. Хората настояват за радикална промяна на корупционния модел на управление чрез предприемане на действия в следната последователност: оставката Ви като министър-председател, оставка на главния прокурор Иван Гешев, въвеждане на машинното и електронното дистанционно гласуване и свикване на Велико народно събрание, което да измени Конституцията на Република България, като създаде нов баланс и ефективен контрол между властите,  в това число и дълбока съдебна реформа.

На 14-ти август Вие обявихте, че предприемате действия за свикване на Велико народно събрание за приемане на нова Конституция. По този начин Вие се опитвате да узурпирате исканията на гражданското общество с цел да подмените дневния ред и да осуетите желаната от хората радикална промяна.

Считаме, че това Народно събрание е изчерпано и напълно зависимо от олигархични и партийни кръгове, който факт е видим в приеманото от него законодателство. Настоящият парламент е принизен от Вас до отдел на Министерския съвет, а парламентарната република – до премиерска. Народното събрание отдавна не защитава обществения и българския национален интерес, действа единствено като „гумен печат” на правителството, оглавявано от Вас, и затова няма легитимност да предлага или приема актове, които засягат живота на хората. На още по-голямо основание и при този срив на доверието от гражданите правителството и Народното събрание нямат и моралното право да изготвят проект за нова Конституция, както и такъв за конституционни промени.

Г-н Борисов,

Ние вярваме, че в този критичен за отечеството ни момент, Конституцията на Република България може да бъде изменена само на основата на широк обществен консенсус. Като председател на Министерския съвет и партиен лидер на най-голямата парламентарна партия имате законодателна възможност да инициирате референдум за решаване на въпрос от фундаментално национално значение.

Този референдум трябва да се проведе заедно с предсрочни парламентарни избори, предхождани от незабавната Ви оставка, за да се прекрати политическата криза. Така ще докажете на хората, че промените в Конституцията ще са резултат от гласа на гражданите на референдум, а не от гласа и интересите само на Вашата партия.

На основание гореизложеното Ви призовавам да се възползвате от правомощието си по чл. 10, ал. 1, т. 1 и т.3 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и да направите предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум за промени в Конституцията без необходимост от свикване на Велико народно събрание. Съдържанието на конституционния проект трябва да се изготви заедно с гражданите и неправителствените организации.

От „Изправи се.БГ” предлагаме в него да се включат и следните теми:

1. Ефективно разделяне на законодателната, изпълнителната и съдебната власти и създаване на действащи механизми за взаимен контрол;
2. Въвеждане на ефективна система за отговорност на главния прокурор, ограничаване на безконтролната му власт и гарантиране на функционалната независимост на прокурорите от техните ръководители;
3. Гарантиране на независимостта на съда, разделяне на управлението на съда от управлението на прокуратурата и намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет от 11 на 5 члена;
4. Овластяване на гражданите да предлагат законодателство, както и да защитават конституционните си права чрез въвеждане на индивидуалната конституционна жалба;
5. Въвеждане на възможност и граждански комитети и организации, освен партии, също да могат да предлагат кандидатски листи на избори;
6. Създаване на конституционни гаранции за опазване на чистотата на българската природа.

Новият обществен договор ще бъде истински валиден само тогава, когато отразява волята на цялото българско общество, а не само на онази част от него, която представлява сенчести интереси.

Министерският съвет и една пета от народните представители, които ГЕРБ има, с оглед на правото си да предложат референдум, могат да станат гарант, че новата Конституция ще отрази гласа на гражданите, даден на референдум, а не възгледите на една партия. Затова нашето искане е за незабавната Ви оставка, което би ускорило провеждането на предсрочните парламентарни избори заедно с референдума.
 
С уважение,

Мая Манолова

Изправи се.БГ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари