Слави Трифонов вече е много повече от партия

1
Премиерът обяви, че грешката за този изборен резултат е изцяло негова
Премиерът обяви, че грешката за този изборен резултат е изцяло негова Снимка: БГНЕС

"Оттук насетне ГЕРБ ще работи и за мажоритарни избори, и за 1 лев на глас субсидия. Грешката за този изборен резултат на ГЕРБ е само моя", обяви премиерът пред bTV.

Той напомни, че е направил президентските избори и референдума на една дата, което е вдигнало активността, а също - позволил е да се затвори центърът на София.

"Снощи до късно се карах на доста от кметовете, на дейците от ГЕРБ - на две места, които плашат "Като не е ГЕРБ, колко лошо ще стане." Не е нужно да се плашат хората. Оставете - глас народен, глас Божи. Ако си го харесват Радев, оставете ги", настоя министър-председателят. И цитира дядо си: "И без петел ще съмне."

Борисов очаква в неделя резултатът да е друг. Премиерът зададе на Радев въпроса дали от това, което е искал като шеф на ВВС, има нещо неизпълнено от правителството, дали аз като премиер съм удържал на думата си. Борисов обясни, че на всички снимки, на които Радев е с МиГ-29, е до ремонтен завод, който правителството си откупило от частна компания. Целта - да не се ремонтират машините ни в Полша. "Днес сме подписали за 42 милиона лева за ремонт на 10 двигателя, за нови двигатели, с огромен ресурс. Имаме 9, ще станат 16 самолета. Сега българските летци ще летят ли смело и спокойно?", реторично попита Борисов кандидат-президента на опонентите. 

"Очаквам в неделя хората да оценят кой е най-подготвен. Това е г-жа Цачева. Ще се съобразя и с факта, че г-н Радев два пъти повече от БСП събира", каза премиерът. Той призна, че донякъде резултатът на конкурента е наказателен вот. "Симпатизантите на ГЕРБ се бунтуваха от това, което направихме 2 г. Ние, за да угодим на патриотите, се огънахме и приехме искането на патриотите. Само че дойдоха реформаторите и викат: "Там с едно квадратче ние няма да влезем след следващите парламентарни избори. Ние пак се огънахме - само мир да е. ГЕРБ в парламента само бранеше всички. Услужливо едните избягаха, от другите двама-трима да дойдат на работа. ГЕРБ бушуваше, но всичко изпълняваше, заради мен", обясни Борисов. И продължи със самокритиката: "Загубихме много лекари, много учители. Подкрепям решенията на министрите и съм ги бранил докрай. Ако реформите бяха лесни, ДСБ нямаше да избягат от Москов. Ами всички да стоим да гледаме и да търсим кусури."

От друга страна в Европа нямало правителство с повече от 50 процента управление, подчерта Борисов.

"Още в неделя щях да подам оставка. Събрахме се в партията и всички ме помолиха да не го правя до балотажа. Но да стоим и да участваме в избори, вече в оставка, нямаше да е честно нито към Цачева, нито към партията", обясни премиерът. "Може би е трябвало повече да помисля, преди да залагам правителството", призна той относно обещанието си да даде оставка, ако се загуби първия тур.

На тези избори станало ясно, че ГЕРБ и РБ са загубили от управлението си.

"За първи път не търсих най-рейтинговия, не се поддадох на популизма. Не търсих най-харесвания. Исках всеки да си стои на местото за това, за което е бил избиран. Сгреших и ще понеса цялата отговорност. Винаги съм бил честен с народа и с моите колеги", анализира Борисов. 

"Ние сме за резултатите от референдума, макар че с намаляването на субсидията ще се доведе олигархията. Аз съм убеден, но след като така искат 3 милиона и половина българи, ГЕРБ ще работи за това. Направил съм ГЕРБ без 1 лев. Сегашните субсидии бяха гласувани от БСП и ДПС, когато беше тройната коалиция на власт", каза Борисов. Но предупреди, че когато няма партийни субсидии, към партийните централи ще тръгнат куфарчетата на олигарсите. Но ГЕРБ е доказала, че може да работи без пари - така, както е работила и преди, няма да приема финанси и занапред Борисов от бизнеса.

"След като не успяхме да защитим, че с мажоритарният вот и Ценко Чоков може да стане депутат... Грешката е моя. Аз по-умен ли съм от тези 3 милиона и половина? Не съм. Може и аз да греша", каза премиерът. Той сподели, че е гласувал "за" на референдума.

"Слави Трифонов е вече много повече от партия - трябва да носи отговорност. И аз му слушам песните - той е прекрасен артист. След като сега се занимава с политика, трябва да носи отговорност", призова премиерът. И цитира Чърчил, че демокрацията не е най-доброто, но нищо по-добро не е измислено.

"Ако мислите, че имам сън нощно време, преди да седна на другия ден до Ердоган или да разговарям с президента Путин или държавния секретар Кери да оправям това, което други надробиха", дава си здравето премиерът.

Той заключи: "Властта не е никакво удоволствие, не носи никакво удовлетворение. Дори на Слави Трифонов колите са в пъти по-хубави от колите на НСО."

"Навремето и за Рейгън си мислехме едно, а после стана съвсем друго. Да изчакаме да видим няколко месеца."

Така Бойко Борисов коментира избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

"Аз съм човек на години, вече с опит, и никога не се радвам на ново начало - не се знае какво ще дойде. Вече 16-17 години с българите имаме усещане кога греша, и винаги се поправям", анализира министър-председателят.

Премиерът каза, че дори съжалявал, че толкова много магистрали е направил. Явно не това искали хората - това показал на първия тур вотат. Оня ден Борисов минал по "Витошка" и си спомнил протестите, които му правели търговците, преди да изгони колите на мутрите оттам, мислел, че ще се оценят станциите, които чистят фекалиите от морето. "Мислех, че когато санираме блокове, за всеки празник по над 50 милиона бонуси за пенсионери... В момента над 3 милиарда е излишъкът в бюджета, изплатихме на предишните бакиите, и изведнъж - протестен вот. Защо? Явно това не е приоритетът."

"Ако Радев спечели, ще съм първият, който ще го поздрави. Но после да му мислим... Ако 2017-а не е спокойна, по-добре да се откажем от председателството", заключи спортсменски премиерът.

Източник: btv.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари