Отварят Кулата на смъртта на Царевец

1
Кулата на смъртта ще бъде отворена за туристически посещения.
Кулата на смъртта ще бъде отворена за туристически посещения.

Източната бойна кула на крепостта Царевец във Велико Търново, където някога са се изпълнявали смъртните присъди, ще бъде отворена за туристически посещения. Това ще е поредната атракция в старата столица, която ще привлича гости.

Кулата е ремонтирана и ще е достъпна за посетителите на историческия хълм още в началото на пролетта. Това съобщиха от Регионалния исторически музей. Лично директорът на културната институция Иван Църов във вторник отключи портите и показа някогашните пособия, с които са работили палачите на Асеневата династия.

"Новата атракция често е наричана Кулата на смъртта, тъй като там са били обезглавявани престъпниците. Като допълнителна атракция ще бъде поставено копие на някогашния ешафод - съоръжението, с което палачите са отнемали животи. Ще има и малка експозиция от вещите на стражите. Източната кула е вдигната още през 1985, но досега не е била отваряна за туристи. Идеята е Царевец да стане още по-атрактивен за туристите", обясни Църов.

Възстановяването на Асеневата кула не е единствената нова придобивка на историческата крепост. На Първата порта е монтирано копие на средновековна катаракта. "Това е отбранително съоръжение. Благодарение на катарактата Царевец е бил защитен от нападения от врагове на столицата", разясни Иван Църов, цитиран от "Труд".

Той допълни, че през лятото зад крепостните стени ще бъде изградено средновековно селище. Инициативата за него е на местния клуб "Традиция". В шатрите ще бъде показан битът на някогашните боляри, занаятите им и обучението на воините.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари