Отпускат допълнителни 80 милиона лева за заплатите в университетите

1
Повишението ще обхване 33 държавни висши училища
Повишението ще обхване 33 държавни висши училища Снимка: Dunavmost

Повишението ще обхване 33 държавни висши училища

Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете постановления за отпускане на средствата, за които премиерът Димитър Главчев пое ангажимент през изминалата седмица пред Съвета на ректорите и синдикатите, са вече приети от МС, съобщават от пресцентъра на правителството.

Още в петък полагащите се 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища са наредени от МОН по сметките на университетите. Това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи с 290 лв. – от 1 810 лв. на 2 100 лв.

Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с 2 086 асистенти и всички останали преподаватели, заемащи академични длъжности в тях. То ще допринесе за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развитие в академичната кариера. Средствата са разчетени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г., поради което на настоящия етап няма пречка да се реализира увеличение на възнагражденията на академичния състав от 1 януари 2024 година, се казва в прессъобщението.

Допълнителни 40,7 млн. лв. ще отпусне служебното правителство за увеличаване на възнагражденията в системата. По-голямата част ще бъде насочена към администрацията на висшите училища, ще бъдат предвидени също средства за преодоляване на диспропорции във възнагражденията на академичния състав, както и за стипендии на докторанти. Утре на среща на МОН с представители на Съвета на ректорите и синдикатите предстои да бъде обсъдено точното разпределение на тези средства между университетите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    N/A
    да си ебете майката! Тия такива пари правят и още ще им давате .i.
  • 2
    2
    Anton
    Долна дьржава сме,само се краде,льже ,мами, гангстери и престъпници на власт,които са за затвор и разстрел,иначе оттърване от тях нема!!!
  • 6
    1
    Нищо не ме учудва
    Като си наумят нещо,го правят на 100%.За частната болница "Мама и аз"ни разиграха долнопробни спектакли в типичния стил "ще я има,ще я няма" и накрая - ще се строи.Защото в дъното на тази гнусна,мътна история е "Търговска лига"на скандално известния олигарх Тихомир Каменов, оскубал през годините страшно много пари от болницитеЧрез лекарствата,които им пробутва.И няма кой да го спре в мерзкото му поведение.Всичките му гафове се прикриват с много ,ама много крадени пари,с които си купува всички по пътя си и за съжаление - правото ни и на децата ни на качествено здраве.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари