Отпускат 200 000 лв. за ремонт на Детското отделение в русенската болница

0
Отпускат 200 000 лв. за ремонт на Детското отделение в русенската болница

200 000 лв. ще бъдат отпуснати в най-скоро време на Многопрофилната болница за активно лечение в Русе във връзка с неотложния ремонт на детското й отделение. Министърът на здравеопазването Таня Андреева е потвърдила, че средствата са заложени в капиталовите разходи.

През есента на миналата година е направено искане от ръководството на болницата за осигуряване на тези пари и съм упълномощен от страна на министъра да съобщя, че средствата са заложени в капиталовите разходи и ще бъдат осигурени“, заяви Добрин Данев. Той допълни още, че споделя мнението, изразено от д-р Йорданов и Пламен Стоилов, че когато има обществена активност от заинтересованите страни и съвместни действия, резултатите са налице.

В Детското отделение има мухъл, има олющена боя. Проблемът не е от вчера. Има недостиг на санитарни възли. Сградата е една от най-старите в района“, сподели д-р Владин Петров.

Той припомни, че основната идея е преместване на цялото отделение на 9-ия етаж в Хирургичния блок, където има подходящи условия – с баня и санитарен възел към всяка стая. Съществуват обаче спорове за собствеността. На първа инстанция съдът е решил, че 9-ия и част от първия етаж от Хирургичния комплекс са на Комплексния онкологичен център. Очаква се решение и на Апелативния съд във Велико Търново по казуса.

На този етап единствено е възможен козметичен ремонт, измазване и изграждане на още няколко санитарни възли на съществуващото Детско отделение, уточни д-р Петров, като добави, че единствено напоследък е бил ремонтиран покрива, който по думите му сега е във великолепно състояние.

Д-р Руденко Йорданов отчете, че проблемите се дължат и на неправилното разпределение на собствеността между различните лечебни заведения в района.

Единственото притеснение за мен бе юридическият казус, който съществува около детското отделение, тъй като провлачвайки се разрешаването му във времето може да се наложи дублиране на разходи, но чух от кмета на Русе, че те няма да бъдат напразни, тъй като за сградата има определени планове“, коментира Данев.

Пламен Стоилов уточни, че има подготовка за действие след окончателно решение на всички инстанции по въпроса със собствеността.

Ако се потвърди собствеността на Общината, да се апортират първия и деветия етаж, като се увеличат дяловите акции на Общината в Акционерното дружество. Ако съдът постанови в полза на болницата, бихме приключили процедурата дори по-бързо“, заяви Стоилов, като добави, че неуредиците са довели до случай, в който болницата има собственост върху тротоарите, а Общината има собственост върху част от двора, където пък има планове за разширение на бившия тубдиспансер.

При преместване на Детското отделение, на настоящото му място пък има планове да се настани кожното отделение, което се обособява след закриването на Кожния диспансер.

В сградата на Кожния диспансер пък ще се настанят операционните отделения на КОЦ, които сега са на спорния девети етаж на Хирургическия блок. Д-р Камен Кожухаров изчисли, че са необходими 1.2 млн. лв. за да се стане тази сграда от 19-ти век в удобна и подходяща за съответните дейности.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари