Отпускат 1 милиард лева за общински поръчки за следващата година

0
Средствата са от бюджета на Националната програма за финансиране на общински инвестиционни проекти
Средствата са от бюджета на Националната програма за финансиране на общински инвестиционни проекти Снимка: БГНЕС / архив

Средствата са от бюджета на Националната програма за финансиране на общински инвестиционни проекти

На среща с министъра на финансите Асен Василев ръководството на НСОРБ обсъди заложените в проекта за държавен бюджет за 2024 г. средства за общините. В преговорите взеха участие заместник-председателите на УС на НСОРБ Донка Михайлова - кмет на Троян, Иво Димов – кмет на Димитровград, членовете на УС Златко Живков – кмет на Монтана и Радослав Ревански – кмет на Белица, изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева, ръководителят на екип „Местни политики и финанси“ Даниела Ушатова и експерти.

Заместник-председателят на УС на НСОРБ Донка Михайлова обърна внимание на заявените намерения за повишаване на средствата за финансиране на делегираните от държавата дейности за приоритетните секторни политики. Тя подчерта положителната оценка на кметовете за възможността неусвоени средства от целевата субсидия за капиталови разходи да бъдат насочени за текущи ремонти, както и за разходване на преходните остатъци от трансфера за зимно поддържане. Михайлова благодари на министър Василев за последователността по отношение на създаването на Национална програма за финансиране на общински инвестиционни проекти, която се предвижда да разполага с бюджет от 1 млрд. лв. през следващата година.

Общото безпокойство, което споделиха представителите на УС на НСОРБ, е продиктувано от отпадането на трансфера за компенсиране ръста на минималната работна заплата в местните дейности и предвиденото минимално увеличение на общата изравнителна субсидия – само с 6 млн. лв. Практически, това означава че за 2024 г., въпреки продължаващия ръст на инфлацията и значителното нарастване на МРЗ (с 19,6%), общините ще имат намаление на ресурса за местни дейности с 44 млн. лв., подчерта кметът на Димитровград Иво Димов – заместник-председател на УС на НСОРБ.

Изготвената рамка включва минимално увеличение на ресурса за общинска администрация, на фона на нарастващите отговорности за общините, както и спрямо доста сериозното финансиране на възнагражденията в секторите образование и социални услуги, подчерта кметът на Монтана и член на УС Златко Живков. Той обърна внимание на задълбочаващите се дисбаланси във възнагражденията на общинската администрация и приоритетните сектори – образование и социални дейности. Това поражда основателни притеснения за сериозна демотивация на служителите на фона на нарастващите отговорности.

Обсъден бе заложеният в проектобюджета размер на общата изравнителна субсидия и беше постигнато съгласие размерът на субсидията да бъде повишен от 404 млн. лв. на 470 млн. лв.

Обсъдени бяха и внесените от Министерския съвет предложения за промени в данъчните закони, в това число и в ЗМДТ.

Министърът на финансите увери, че ще бъдат търсени възможности проектите по втората покана за енергийно обновяване на жилищния фонд със средства от ПВУ, да бъдат със 100% грантово финансиране. Значителен ресурс предстои да бъде предоставен и за подмяна на уличното осветление, като в рамките на проектите ще бъде възможно и монтирането на камери за видеонаблюдение.

В плановете на правителството е и предприемането на по-сериозни стъпки по отношение на функционалната децентрализация. Обсъждат се възможностите ръководителите на структури в делегираните от държавата дейности да стават от общините, което среща подкрепата на кметовете.

„Посоката, в която искам да вървим, е към функционална децентрализация на общините. Необходимо е да дадем възможности на общинските власти да взимат повече решения на местно ниво“ – така очерта перспективата пред структурирането на бюджетните взаимоотношения с общините министърът на финансите Асен Василев.

Като стъпка в тази посока той посочи заложените прогнози за повишаване на приходите в общините от промените в данъчните закони, касаещи патентния данък. На следващ етап финансовото ведомство обмисля и насочването на всички приходи от занаятчийски дейности и услуги към общините.

Бяха обсъдени изпълнението на програмите за дигитализация на архивите, саниране, улично осветление и повишаване на сигурността чрез видеонаблюдение в по-малките населени места.

Предстои подписване на окончателния протокол за консултациите по Бюджет 2024, съгласно чл. 77 от ЗПФ. Очаква се до Коледните празници ЗДБРБ за 2024 г. да бъде приет от Парламента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари