Отпадна разрешителното за изграждане на фотоволтаици за собствени нужди

0
Първоначално се предвиждаше инсталираната мощност да е до 10,8 киловата, но след дебат в пленарната зала беше приет по-висок праг.
Първоначално се предвиждаше инсталираната мощност да е до 10,8 киловата, но след дебат в пленарната зала беше приет по-висок праг.

Първоначално се предвиждаше инсталираната мощност да е до 10,8 киловата, но след дебат в пленарната зала беше приет по-висок праг.

Парламентът облекчи процедурите за изграждане на малки фотоволтаични централи и слънчеви колектори за топла вода в жилищни и вилни сгради за собствени нужди. Това ще става без разрешение за строеж при инсталиране на мощност до 20 kW. Народните представители приеха окончателно на второ четене промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ), предаде БТА.

Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за изграждане, основен ремонт и подмяна на инсталации за производство на електрическа енергия, топлинна енергия и/или енергия за охлаждане от възобновяеми източници (ВЕИ) към съществуващите еднофамилни жилищни сгради и в прилежащите им поземлени имоти, енергията от които ще се използва само за собствено потребление, ако общата им инсталирана мощност не надхвърля 20 kW, записаха в закона народните представители. Първоначално се предвиждаше тази инсталирана мощност да е до 10,8 киловата, но след дебат в пленарната зала беше приет по-висок праг.

Режимът при инсталацията на фотоволтаици на покриви на къщи ще е уведомителен в две институции - главен архитект на общината и електроразпределителните дружества (ЕРП). Крайната редакция беше предложена от Виолета Комитова ("Български възход"). За собствени нужди смятаме, че не трябва да се влиза в споразумителен режим с ЕРП-тата, аргументира се тя.

Владислав Панев ("Демократична България") коментира, че най-важното е, че облекчават процедурите за инсталацията на ВЕИ-та върху еднофамилни къщи. Той посочи, че тази битка я водят от два парламента.

Жечо Станков (ГЕРБ-СДС) обясни, че измененията са свързани с програмата за безплатни панели на покривите за еднофамилните жилищни сгради, която предстои да стартира. Той обясни, че се намалява административната тежест, за да могат домакинствата да кандидатстват да получат сто процента безвъзмездни средства за панели за топла вода и 70 процента гранд за слънчеви панели за електричество, без да изкарват строително разрешително, проектантска документация, защото ще е за тяхна лична консумация.

С измененията в ЗУТ се удължава и срокът за приемането на Общите устройствени планове (ОУП) на общините с две години. Мярката е насочена към всички собственици на имоти в общини без приети ОУП, които желаят да развиват стопанска дейност извън границите на населените места, обясни Младен Шишков (ГЕРБ-СДС).

Предвижда се по облекчен режим да става монтажът на инсталации до 1 MW и извън населените места. За монтаж на инсталациите върху съществуващите сгради и постройки, в т.ч. върху покривните и фасадните им конструкции, разположени извън урбанизираните територии, не се изисква изработване и одобряване на подробен устройствен план, записаха депутатите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Лобита
    Лобирането е винаги в полза на нечий джоб.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари