Отпадна ДДС върху дарените храни

0
Измененията в закона предвиждат въвеждането на лимит на даренията на храни
Измененията в закона предвиждат въвеждането на лимит на даренията на храни Снимка: БГНЕС

Да отпадне ДДС върху дарените храни и хранителни стоки. Това решиха депутатите с приемане на второ четене на промените в Закона за данък върху добавената стойност.

Поправките бяха гласувани без никакви дебати и почти единодушно по отделните текстове, предаде "Монитор".

Храните не трябва да са с изтекъл срок на годност. Върху тях задължително трябва да има маркировка -„ дарение, не подлежи на продан”.

Измененията предвиждат въвеждането на лимит на даренията на храни. Стойността им за една календарна година трябва да е в общ размер на не повече от 0,5% от общата стойност на доставките. Първоначално се предвиждаше лимитът да е до 0,5 % от годишния оборот.

Дарителите не трябва да имат неплатени данъци, осигуровки и други задължения, както и през последните две години да нямат наказателни постановления за нарушения.

Българската агенция по храните ще поддържа публичен регистър на операторите за хранително банкиране. Именно агенцията ще издава и разрешителните и ще осъществява контрол над работата им. За да бъдат регистрирани като такива, юридическите лица трябва да имат свои офиси в поне в 20 % от областите в страната. БАБХ има срок от 30 дни да се произнесе или да откаже регистрация.

Кои храни ще могат да се даряват ще се определят със заповед на земеделския министър по предложение на БАБХ и съгласуване с финансовия министър.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари