Отличиха "виновниците" за издигането на паметник на Левски в Русе

0

„Днес ние видяхме реализирането на една повече от 20-годишна мечта на русенци.

Днешният ден ще остане в историята на града! Всичко това е възможно благодарение на Вас – дарителите за изграждането на паметника на Дякона! Благодарност и към всички родолюбиви граждани, ученици, неправителствени организации и фен клубове, отделили от собствените си средства, за да подпомогнат тази патриотична инициатива!

Благодарим Ви! Всички Вие сте хора на честта, доблестта и достойнството!“.

С тези думи на водещите започна вчерашната церемония по връчване на отличия на големите спомоществователи, подпомогнали изграждането на паметника на Васил Левски в Русе.

По време на събитието беше предвидено отличия да бъдат връчени на 66-те най-големи дарители. Сред тях са Община Русе, както и Владимир Колев, собственик на фирма „Авко“, а също така и единствената парламентарна група, отделила от средствата си – тази на „Обединени патриоти“.

Отличията връчиха председателят на „Сдружение за изграждане на паметник на Васил Левски в Русе“ и народен представител Искрен Веселинов, областният управител Галин Григоров, както и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев. На тези, които не успяха да присъстват на място, отличията ще им бъдат връчени в най-скоро време.

По време на церемонията със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов бяха наградени и пет души, които са допринесли за изграждането на паметника на Апостола на свободата.

Това са председателят на журито, одобрило проекта Янко Бонев, заместник-председателят на журито арх. Живка Бучуковска, заместник-председателят на „Сдружение за изграждане на паметник за Васил Левски в Русе“ Емил Цветков, както и Магдалена Георгиева, която през цялото време е подпомагала изключително активно дейността на Инициативния комитет. Специално с плакет на министъра на отбраната беше удостоен председателят на „Сдружение за изграждане на паметник за Васил Левски в РусеИскрен Веселинов.

Последващата културна програма включваше музикални изпълнения на възпитаници на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“. Цвета Атанасова изпълни на пиано „Песен“ от Панчо Владигеров, а след нея Мариан Петков заедно с Албена Стоянова трогнаха присъстващите със „Севдана“ от Георги Златев – Черкин. Накрая публиката имаше и възможността да чуе вокална китка по песните „Я кажи ми, облаче ле бяло“, „Къде си вярна, ти любов народна“, „Лудо Младо“ и „Де сей чудо видело“ в изпълнение на Виктория Ангелова и Ирина Атанасова.

Събитието се проведе вчера вечерта в зала „Европа“ на Доходното здание при спазване на всички противоепидемични мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари