Откриват завършената арт инсталация в Забърдо

0
Интересната скулптура отправя послание за мир
Интересната скулптура отправя послание за мир Видео: NOVA

Интересната скулптура отправя послание за мир

На 216 километра от София, кметът на едно на пръв поглед малко селце решава да отправи голямо послание и да пожелае мир за всички хора. За целта Валентин Черпоков избира да създаде специална арт инсталация, която да стои на входа на чепеларското село Забърдо.

В начинанието на кмета, който е начело на населеното място за осми мандат, се включва и скулпторът Антон Урдажиев от Рудозем. Двамата започват да търсят стари войнишки каски, които да им помогнат да моделират своето послание.

Първо на входа на Забърдо „каца” международният символ на мира - бял гълъб, изработен от над 200 войнишки каски. Създателят му разказва, че е работил по него цели два месеца.

"Гълъбът беше доста труден за мен, доста предизвикателно беше това изпълнение от самите каски да постигнем тази форма, но много добре се получи. За някои части от пластиката на гълъба беше нужно да ползвам и цели и парчета, но по-скоро няма някаква специална обработка. Аз и кметът държахме да са по-скоро автентични, да се вижда като символ, че това е каска, да бъде запазена в цялостния ѝ вид, за да може да се разпознава, да бъде разпознаваема", заяви скулпторът Антон Урдаджиев, цитиран от NOVA.

Две години след като белият гълъб става готов, тандемът между кмета и твореца продължава да търси стари войнишки каски, за да завърши напълно идеята си за инсталация на входа на Забърдо. Двамата успяват да съберат 320 каски, с които изписват думата МИР и призовават за повече разум в България и по света.

"Ние сме селски кметове, при нас няма бюджети, няма обществени поръчки, няма откъде да вземеш пари, всичко сме го направили ей така - с молене, с ходене, по цяла България съм ги събирал тия каски. Двете каски, които ми го дадоха, един възрастен човек каза, че ги е пазил и са били от Втората световна война", заяви кметът Валентин Черпоков.

И макар каските да са неодушевен предмет, скулпторът Антон Урдажиев разказва, че по време на обработката им е почувствал всяка емоция и е чул всяка история, която те разказват.

"Имаше по тях разни надписи, имена, дати и на мен ми беше много странно, защото все едно работя с някаква човешка съдба, която я притежава тази каска. Много е интересно да се работи с такова нещо, което по някакъв начин човек му е вдъхнал живот и то по различен начин", посочи скулпторът.

И допълва още, че е подходил с особено внимание както при изработката на гълъба, така и при създаването на надписа. По думите му езикът на изкуството и езикът на мира съвпадат почти напълно и именно творчеството има силата да обединява хора с различни виждания за света.

На девети май тази година кметът на Забърдо планира да организира тържествено откриване на завършената инсталация. За целта той вече е поканил част от официалните си гости - лидерите на парламентарно представените партии в парламента. Идеята му е те да загърбят боричканията помежду си и да бъдат съпричастни с посланието за мир.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари