Откриват паметна плоча на писателя Иван Коларов в Обретеник

1
Плочата ще бъде разположена на сградата на местното читалище „Христо Ботев – 1928“
Плочата ще бъде разположена на сградата на местното читалище „Христо Ботев – 1928“ Снимка: РБ "Любен Каравелов" / архив

Плочата ще бъде разположена на сградата на местното читалище „Христо Ботев – 1928“

На 2 април /вторник/ от 10:00 часа в село Обретеник, община Борово, ще бъде открита паметна плоча на писателя, сатирика, преводача и етнографа Иван Коларов. На събитието ще присъства и заместник областният управител на Русе Георги Георгиев. Плочата ще бъде разположена на сградата на местното читалище „Христо Ботев – 1928“.

Иван Коларов /Иван Стоянов Иванов/ е роден на 1 април 1923 г. в с. Обретеник, Русенска област. Завършва гимназия в гр. Бяла и Въздушно техническо училище в гр. Карлово /1943 – 1944/. От 1955 г. се подписва Коларов – фамилното име на майка му. Работи като журналист в Бяла, Варна и София, където в езикови школи изучава руски, френски и сърбохърватски. Започва да пише още във второ-трето отделение. Докато е ученик в гимназията в Бяла се запознава със Симеон Балтаджиев, който е собственик на книжарница-печатница „Есперанто” и редактор на местния вестник „Нива”. В книжарницата на Балтаджиев се събират най-будните ученици, сред които е и бъдещият поет Коларов. Балтаджиев отпечатва във в. „Нива” неговите първи стихотворения, а през 1942 г. издава стихосбирката му „Първи стъпки”. През периода 1943 – 1944 г. завършва Въздушно техническото училище в Карлово. Член и учредител е на Съюза на журналистите, Съюза на преводачите, Клуба за гласност и демокрация, Дружеството на писателите сатирици. Бил е и дългогодишен редактор в БНР и в БНТ. Също така е бил и редактор в Центъра на народно творчество в сп. „Художествена самодейност” и „Естрада”. Негово дело е дългогодишното съществуване на литературния кръжок „Пейо Яворов”, на литературния кабинет „Иван Вазов”. Участва и в инициативния комитет за изграждане на „Дом на хумора и сатирата” в Габрово.

Автор е на над 30 книги. Носител е на звание „Академико бенемерито“ (Академия „Гулиелмо Маркони“ – Рим, 1983). Негови творби са публикувани на украински, словенски, сръбски, гръцки, турски, италиански, френски руски езици, както и на есперанто.

Заедно със съпругата си Невена организира една от първите в страната селски художествени галерии. През 1986 г. те даряват на Обретеник богата колекция живопис, графика, малка пластика и карикатури за картинна галерия. Сред тях са 74 художествени творби на известни български художници – Борис Димовски, Доньо Донев, Александър Поплилов, Георги Павлов – Павлето, русенските художници Димитър Станчев, Николай Русчуклиев и др. Дарението включва още личен архив, състоящ се от литературни творби на автора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари