Откриха злато за милиони в потънал кораб

0
Корабът потънал по време на ураган, който го застигнал на 30 и 31 юли 1715 година
Корабът потънал по време на ураган, който го застигнал на 30 и 31 юли 1715 година

Водолази обявиха, че са открили находка във флагмана на испанския флот от 1715 година, „Капитана”. В него те открили 52 златни монети, 12 метра златна верига и 110 сребърни монети и копчета на стойност над 1 милион долара.

Находката, която е направена преди повече от месец, е била държана в тайна до сега. Семейството от Флорида, което направили откритието, искали да изчакат обявяването, за да съвпадне с 300-годишнината от потъването на флота край бреговете на Флорида.

11-те кораба са били част от испанските флотилии „Тиера фирме” и „Нова Испания”, редовни конвои от кораби, които превозват злато, сребро и други ценни ресурси от испанските колонии в Новия свят към Европа.

„Флотът на „Тиера фирме” обслужва Южна и Централна Америка”, заяви Дженифър Маккинън, морски археолог от университета в Източна Каролина в интервю по-рано тази година.

Тя не е участвала в сегашната находка. Флотът е бил „от жизненоважно значение за предвижването на материалите обратно до Испания, както и за обезпечаването на Новия свят със стоки от стария”.

Корабите потънали по време на ураган, който ги застигнал на 30 и 31 юли 1715 г., докато плавали край Флорида по пътя си обратно към Испания.

Ерик Шмит и семейството му работили по съдове от 1715 г. по договор с компания от Флорида, която има изключителни права върху находките, в продължение на няколко години.

Обикновено Шмит и екипът му се връщали с празни ръце. Но този път на 4.5 метра под водата и на около 305 метра от плажа в Форт Пиърс, Флорида, водолазите имали късмет.

Шмит твърди, че денят на откритието започнал като всеки друг. Но около 9 сутринта те открили златна монета в пясъка докато разчиствали морското дъно. Екипът започнал да премества още пясък и стигнали до завидното съкровище.

Семейството работи с компанията от 2010 г. Но сегашната находка „е може би най-голямата по отношение на обем и рядкост”, споделя Брен Брисбен, съоснователя на фирмата. Златните монети са изключително редки екземпляри и са на стойност над 500 000 долара.

Редовните монети в онези дни изглеждали малко грубовати, информира Брисбен.

Създателите им били по-загрижени за теглото и количеството на злато или сребро в тях. Но „все пак направили определен брой перфектни монети, наречени Рояли, които предоставяли на царя”.

Шмит и екипът му продължили да работят върху обекта, в който открили находката за милиони. Те открили няколко сребърни монети и копчета, както и няколко свещници оттогава. Но нищо подобно на първоначалната находка.

Всички артефакти са под юрисдикцията на окръжния съд на САЩ в южния район на Флорида и са под грижите на фирмата на Брисбен.

Щата Флорида има право на 20% от всичко, което открият Брисбен и служителите му.

Всяка година Флорида изпраща свои представители да разгледат всички екземпляри, които открият, и поставят искане за предметите, които биха искали да поставят в музеи пред съда.

Ако съдът се съгласи, компанията им предава предметите, споделя Брисбен.

При сегашната находка, след като държавата вземе своя дял, Брисбен и семейство Шмит ще си разпределят поравно останалата сума.

Източник: FBR.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари