Откриха жив роднина на Ботев

1

Христо Ботев умира, без да остави кръвни наследници. Това беше тезата, която доскоро защитаваха изследователите на живота и рода на големия ни революционер.

"168 часа" обаче откри жив такъв! Става дума за Иван Николов Печев.

"Твърдя, че съм трети братовчед на Христо Ботев, с когото баща ми е втори", казва в интервю за вестника кръвният роднина на големия български поет.

Прапрабабата на Печев - Христина, е сестра на даскал Ботьо Петков и съответно леля на един от най-известните български революционери. Тя се жени за прадядото на Иван Печев - Петър, а синътХристо, който им се ражда , е дядо на Иван Печев и първи братовчед на Христо Ботев. До този момент

88-годишният мъж тъне в абсолютна неизвестност

Единственото име, което се свързва с рода на даскал Ботьо Петков, е това на Боян Ботьов - наследник на друг от синовете на учителя - Кирил Ботев, и основател на Общонародна фондация "Христо Ботьов".

Иван Печев от години се опитва да разкрие истината за кръвните роднини на Ботев, каквито са той и сестра му. Той е категоричен, че много хора искат да се изкарат такива, но целта им е да се облагодетелстват и да извлекат дивиденти от известността на родовото име.

"Настоявам тези хора да се подложат на детектор на лъжата, за да се провери твърдението им, че принадлежат към рода на Ботев. Защото ще излезе наяве, че лъжат", казва 88-годишният Печев, който от години е прикован на легло и допълва: "Нападам фронтално Боян Брънчев Ботьов. Обвинявам те, че ти си един самозванец! Това е - хора, кой каквото му кефне - това прави и говори!", не може да скрие възмущението си старият човек.

Тезата, че всъщност Боян няма кръвна връзка с рода на Ботев, се защитава и доказва и от двама ботеведи.

"Кирил Ботев (брат на Христо - бел. а.) е единственият от фамилията, който има родственици. От справка в архива на вътрешното министерство се вижда, че

генералът не е имал родни деца, а е осиновил син с белгийско гражданство - Ноел Шарл. Така че великият революционер няма кръвни наследници", обобщава в една от книгите си проф. Стефан Каракостов, след като дълги години

събира сведения за родословното дърво

и съдбата на Ботевата фамилия.

Този факт дълго време остава далеч от вниманието на широката общественост, коментират ботеведи.

"За случая с осиновеното дете се е знаело в по-тесен кръг. Нещо нормално. А и генерал Кирил Ботев едва ли е искал да го афишира, макар че го е признавал. Знае се също така, че нищо не може да остане неогласено, колкото и старателно да се пази в тайна", защитава тезата на Печев и изследователят Станислав Велчев.

Каква е историята на потомците,

които оставя по-малкият брат на Христо Ботев?

Кирил постъпва във военната академия в Брюксел, където се запознава и влюбва в белгийката Мария Оли Шарл. Двамата живеят заедно 49 години, но на петата година от брака си разбират, че няма да могат да имат свои деца. Тогава започват да проучват възможностите за осиновяване.

Спират се на едно момиче от родния край на великия революционер. Калоферчето Въла Минчева, която по-късно оставя спомените си в местния музей, е уговорен

да стане законна дъщеря на младото семейство

Проблемът е, че Въла е сравнително голяма на години, разплаква се и настоява да се върне при родителите си.

През 1890 г. в България пристига сестрата на Мария, която дава за осиновяване сина си Ноел.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари