Откриха уникален златен кръст в крепостта Трапезица

0
Откритата находка е без аналог в света
Откритата находка е без аналог в света Снимка: Кристиян Минков

Световна находка направиха археолозите в средновековната крепост Трапезица при проучванията си този сезон.

Преди дни археологът проф. Константин Тотев от Археологическия институт към БАН, който ръководи един от екипите, откри златен кръст- енколпион, който съдържа частица от Светия кръст, на който е бил разпнат Христос. В столично Търново през средновековието обичайна практика била в църквите да се вграждат реликви и мощи на светци, пише Times.bg.

Археолозите датират открития сакрален артефакт от втората половина на XII- ти век. Кръстът е един от най-добрите образци на византийската металопластика, смята се, че е изработен в Константинопол и е без аналог в света. Тежи 75 грама, висок е 11 см, широчина 5,5 см и дебелина около един сантиметър.

„Става дума за рядък златен кръст- енколпион, който открихме в олтара на църква №23, в която попаднахме преди 20 дни. Върху лицевата страна на кръста е представено Разпятие Христово, а на опакото – Богородица Оранта, и в медальони са вградени светци, евангелисти и архангели. Тези кръстове в последствие се тиражират в Русия и стават популярни като „руски кръстове“, споделя търновският археолог.

Подобни кръстове / енколпиони/ съдържат частичата от Светия кръст, на който в Ерусалим е бил разпнат Иисус Христос. Досега откритите такива кръстове обаче са били изработени от сребро или бронз.

Проф. Тотев допълва, че в периода на столично Търново в олтарните пространства на храмовете са се вграждали реликви и мощи на светци, съхранявали са скъпи дарове, които закриляли християните и дори легитимирали свещенослужителите.

„Това са предмети, които са свещени – те са с по- ранна дата обикновено, например ампули, икони от слонова кост!“, добавя още археологът. Надежда Ботева, археолог в Севлиевския исторически музей, която пък проучва крепостта Холич, е част от екипа, който този сезон прави разкопките на Трапезица. Тя е присъствала на откриването на ценната находка и не крие вълнението си от това:

„За мен вълнението беше голямо! Когато видяхме златният кръст в земята, още когато металотърсачът започна да сигнализира, беше ясно, че зад олтарната маса се крият само специални неща! Кръстът е наистина световна находка! Той обаче върви с една много интересна църква, сложен е на най- святото място във всеки храм -зад олтарната маса, която сама по себе си е уникална. На нея много ясно личат три кръста, на средния от които пише „Цар на славата“, тоест Христос. Другите два кръста заедно с него възпроизвеждат сцената от Голгота- Иисус с двамата разбойника до него. Ботева допълва, че освен златния кръст, в олтара са открити още два други кръста в ансамбъл и това потвърждава традицията в църквата да се вграждат реликви в олтарното пространство.

Археолозите смятат сезона за изключително успешен, тъй като са попаднали и на много добре запазени стенописи, като пласовете се датират от около 1340 година. По думите на Надежда Ботева, запазените стенописи вече разчупват византийския канон на религиозната живопис и имат по-ренесаново звучене. „Те могат да съперничат на тези в Боянската църква и са високохудожествено произведение, обяснява още Надежда Ботева. В образите е налице реализъм, лицата са експресивни, с характер, посочва още тя.

Източник: Times.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари