Откриха неизвестна снимка на Васил Левски в Истанбул

3
Намерена е в османските архиви, сред документите от съдебния процес срещу него
Намерена е в османските архиви, сред документите от съдебния процес срещу него

Намерена е в османските архиви, сред документите от съдебния процес срещу него.

Неизвестна снимка на Васил Левски откриха специалисти в Истанбул. Фотографията е намерена в османските архиви, където се пазят документи от съдебния процес срещу Апостола и комитетската организация, пише Площад Славейков.

Снимката ще бъде показана пред медиите в петък в Министерството на културата от специалиста, който я открива – Виктор Комбов, уредник в Националния музей „Васил Левски“.

На тази снимка Васил Левски е облечен в бяла униформа - реквизит на фотостудиото на придворния художник и фотограф в Букурещ Карол поп де Сатмари. - Откриха неизвестна снимка на Васил Левски

На тази снимка Васил Левски е облечен в бяла униформа - реквизит на фотостудиото на придворния художник и фотограф в Букурещ Карол поп де Сатмари.

Едва седем са фотографиите, на които безспорно е установено, че е Васил Левски. От седемте кадъра днес са останали общо 12 копия.

Фотография № 1

Най-ранната снимка на Апостола е направена през август 1867 г. В Белград, след преминаването на четата на войводата Панайот Хитов от България в Сърбия, т. нар. байряктарска снимка на Левски. Сниман е от българин придворен фотограф в Белград – Анастас Карастоянов.

Фотография № 2

Два кадъра са запечатали участниците във втората Българска легия в Белград (1867 – 68). Специалистите предполагат, че снимките са направени в самия край на 1867 г. или в началото на 1868г., в Белград отново от Анастас Карастоянов. На едната снимка Левски е сред седналите – трети от ляво надясно.

Фотография № 3

 

На другата снимка от легията Левски е с брат си Христо и близкия му приятел Христо Иванов-Големия. Левски и Христо Големия са в черни униформи, каквито са носели легистите тогава. Според легиста Михаил Греков, униформата е на сръбски пехотен стрелкови батальон.

Фотография № 4

На тази снимка Левски е в цял ръст, облечен в бяла униформа – реквизит на фотостудиото на придворния художник и фотограф в Букурещ Карол поп де Сатмари. Правена е вероятно в края на 1868-а или в началото на 1869-а.

Фотография № 5

Този портрет на Васил Левски е от лятото или пролетта на 1870-а. Сниман е в европейски градски дрехи.

Фотография № 6

В същите дрехи е сниман по същото време от Георги Данчов Зографина.

Фотография № 7

Най-популярната снимка на Васил Левски, по която го издирва турската полиция. На този портрет Левски е на 35 години, снимал се е в граждански дрехи – черно сако, риза, нагръдник, бяла колосана яка и модната по онова време черна вратовръзка. Снимката е правена в Букурещ, вероятно през юни 1872 г. след важното общо събрание на БРЦК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари