Откриха мъртъв царски орел в Сливенско

0
Птицата е вписана като изчезващ вид в Червената книга на България и в Международната червена книга
Птицата е вписана като изчезващ вид в Червената книга на България и в Международната червена книга

Птицата е вписана като изчезващ вид в Червената книга на България и в Международната червена книга

Труп на защитения от закона вид царски орел е бил открит от горски служители на разклона за село Камен, община Сливен, предаде БНТ. На място бе направен оглед на птицата, който по първоначални данни показва, че това е мъжки индивид, който е изгубил живота си преди два–три дни, а версиите са отстрел или удар с автомобил.

Предстои аутопсия на орела. Царският орел е вписан като изчезващ вид в Червената книга на България и в Международната червена книга.

Най-често царските орли в района стават обект на отстрел от бракониери, каза д-р Руско Петров от Спасителния център "Зелени балкани" в Стара Загора.

Това не е единичен случай, който се случва. Силно се надявам птицата да не е отново отстреляна, но съмненията водят към отстрелване или сблъсък с превозно средство.

Специалистът изказа предположение, че орелът е образувал брачна двойка и вероятно има потомство, за това започва обследване на района, за да се установи има ли опасност за малките орли.

"Ще трябва да направим мониторинг и да установим и да правим наблюдение дали женската птица ще може да се справи сам да отгледа малките или ще се наложи да приберем и да доотгледаме малките в спасителния център и да ги върнем пак обратно тук в територията."

По случая е образувано е досъдебно производство. В района на Сливен в момента има 4-5 гнездящи двойки от вида Царски орел. В момента в България гнездят около 40 двойки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари