Откриха две огнища на Африканска чума по свинете в Гюргево

0
Те са възникнали в домашни стопанства
Те са възникнали в домашни стопанства Снимка: iStock

В румънския окръг Гюргево, който е само на няколко километра от Русе, има санитарно-ветеринарна тревога, след като властите съобщиха, че само за няколко дни са регистрирани две огнища на африканска чума по свинете в отделни домакинства

Случаите са докладвани в местностите Клежани и Бъняса, които се добавят към повече от 100 други активни огнища по дивите свине.

Първият случай, обявен от Ветеринарно-санитарната дирекция и безопасност на храните в Гюргево, е потвърден в община Бъняса, окръг Гюргево в лично стопанство.

Движението на животни в зоните за защита и наблюдение е ограничено, както следва: движението и транспортирането на прасета по обществени или частни пътища е забранено, освен ако не е одобрено от местния ветеринарен орган. Тази забрана не трябва да се прилага за транзитно преминаване на свине по шосе или железопътен транспорт, ако транзитът се извършва без разтоварване или спиране; може да се предостави дерогация в случай на прасета, предназначени за клане, които идват извън предпазната зона и отиват в кланица, разположена в гореспоменатата зона, за незабавно клане. В предпазната зона домашно животно не може да влиза или излиза от животновъден обект без разрешение от местната ветеринарна служба“, съобщават още ветеринарните власти, цитирани от Agrozona.bg.

Драстични мерки в зоните за наблюдение

В зоната за наблюдение, подчертават от хранителната агенция в Гюргево, нито едно домашно животно не може да влезе или напусне стопанството през първите седем дни без разрешението на местния ветеринарен орган.

В окръг Гюргево на 5 август има 2 огнища на АЧС при домашни свине, в непрофесионални стопанства (Клежани, Бъняса) и 108 случая при диви свине в 17 ловни стопанства.

Всяко съмнение за заболяване трябва незабавно да се докладва на ветеринарния лекар, DSVSA Гюргево или местните власти. Забранява се търговията, прехвърлянето или преместването под каквато и да е форма на живи свине, месо и свински продукти от зони с ограничен достъп, в резултат на еволюцията на PPA вируса. Закупуването на прасета от неизвестни лица, без ветеринарно-здравни документи, представлява голям риск от разпространение на Африканска чума по свинете, в този случай собствениците на животните могат да бъдат санкционирани за нарушение, факт, който води до неизплащане на дължимо обезщетение, в случай на поява на заболяването“, обясниха още от санитарните власти.

Друг риск от Африканска чума по свинете в домакинството, според същия източник, е внасянето на фураж, добит от полето, и храненето му на прасетата преди препоръчания период на изчакване. Също така се забранява храненето на прасета с остатъчна храна от собственото им домакинство или закупена от обществени хранителни обекти. Подчертаваме факта, че без подкрепата и разбирането на гражданите, особено на свиневъдите, не може да се спре появата на нови епидемии, което ще доведе до значителни икономически щети както в промишления, така и в битовия сектор. Припомняме, че африканската чума по свинете не засяга хората, няма дори и най-малък риск от заболяване за хората, но този вирус има въздействие на социално и икономическо ниво.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари