Откриха Ада!

0
Това е първата чужда планета, чиито елементи от повърхността са пряко наблюдавани
Това е първата чужда планета, чиито елементи от повърхността са пряко наблюдавани

Адът вече си има адрес: 55 Cancri-e.

Наричат я още Джансен. Това е първата чужда планета, чиито елементи от повърхността са пряко наблюдавани. И съвсем не е тропически рай. За известно време е считано, че тя е направена от диаманти, пише Profit.bg

След това се предполага, че повърхността й е покрита с екзотични течности. За да потвърди или опровергае тези твърдения, международен екип от астрономи анализира данните, заснети от Spitzer Space Telescope на НАСА на отдалечената на 40 светлинни години "супер-Земя".

Масата на 55 Cancri-e е около 8.63 земни маси, а нейният диаметър е около два пъти по-голям от този на Земята. Тя беше открита на 30 август 2004 г.

Астрономите наблюдават скалистата планета по време на няколко завъртания на орбитата й, които продължават около 18 часа. Това, което откриват, е един свят на крайности.

Едната страна на планетата остава във вечна тъмнина, а другата й част е обърната постоянно към Слънцето. Тя се състои от море от разтопена лава с температура на повърхността на 2400 градуса.

Тъмната страна обаче не е по-добра. Там температурата е 1100 C. Което е изключително странно. Според учените там не трябва да бъде горещо. Изучаването на 55 Cancri-e продължава.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари