Откриха „135 години Българска официална статистика“

0

В Регионална библиотека “Любен Каравелов” беше открита документалната изложба135 години Българска официална статистика“. Тя представя ценни документи и книги, притежание на Териториално статистическо бюро - Русе и Русенската библиотека.

Поздравителен адрес от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов до екипа на Русенското статистическо бюро поднесе зам.-кметът Наталия Кръстева. От името на ректора на Русенски университет „Ангел Кънчев“, чл. кор. проф. дтн Христо Белоев,  приветствие към организаторите на инициативата отправи доц. д-р инж. Таня Грозева - главен секретар на учебното заведение.

Събитието откри директорът на Русенската библиотека Теодора Евтимова, която поздрави екипа на Териториалното статистическо бюро с празника и благодари за успешната съвместна работа между двете институции през изминалите години.

В своето слово Галина Ханджиева, директор на Териториално статистическо бюро - Русе, отбеляза: „През тази година българската официална статистика навършва достолепните 135 години. В многоцветната палитра от празници тя заема своето достойно място, защото ние, хората, вече оценяваме нейната дълбока познавателна същност и непреходно значение. Статистиката го заслужава, защото е моторът на общественото развитие, задвижван от силата на човешкото знание и любознателност. На нея всеотдайно са се врекли знаещи и можещи мъже и жени от миналото през настоящето и към бъдещето“.

Материалите, които показва в експозицията Териториалното статистическо бюро, са свързани с историята и дейността на местните и централните статистически служби. Представени са регионални и централни издания, между които статистически годишници, известия и сборници за Русе и региона, както и издания, свързани със статистическите изследвания в различни области на обществения живот у нас - промишленост, здравеопазване, транспорт, външна търговия, туризъм, благоустрояване, комунално стопанство, горско стопанство, образование, култура и др.

Сред показаните ценни книги от фонда на Русенската библиотека са „Предварителни резултати от преброяването на населението на 1 януарий 1881 г.”, Общи резултати от преброяването на населението в Княжество България: На 1 януари 1888 г., Резултати от преброяване на населението в Царство България на 31 декември 1910 г. по общини и населени места” и др.

Експозицията ще бъде отворена за посетители до края на месец юли т. г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари