Откъде се пълнят шкафчетата на Бойко Борисов

3
Иванов днес е подал сигнали до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и до Европейската комисия заради начина, по който държавното дружество "Автомагистрали" получи и изпълнява договори за близо 5 млрд. лева
Иванов днес е подал сигнали до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и до Европейската комисия заради начина, по който държавното дружество "Автомагистрали" получи и изпълнява договори за близо 5 млрд. лева Видео: Фейсбук

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов обясни схемата, през която, според него, се пълнят шкафчетата на Бойко Борисов

Той е категоричен, че в основата на схемата са раздадените близо 5 милиарда лева без тръжни процедури по Закона за обществените поръчки на държавното дружество Автомагистрали ЕАД, което после ги раздава на фирми от приятелския кръг на Борисов и Пеевски, а има съвсем малко на брой работници.

"Автомагистрали не може да изпълни нищо, защото тя всъщност представлява една куха структура, една пощенска кутия за корупционната схема. Фактически, заобикаляйки закона, който изрично забранява договори с подизпълнители, под формата на договори за наем, за привличане на работници и техника, държавното дружество работи с 460 фирми. Разбира се тези 460 фирми съществуват главно да се създаде една мъгла, в която едрите риби, фирмите от приятелския кръг между Бойко Борисов и Пеевски - няколкото големи акули, които опапаха парите за инфраструктура в България, и са едни от големите корупционни разпределители, се крият в тази група от 460 партньори", заяви Христо Иванов.

Според него по този начин се канализират огромни средства без да има прозрачност, конкуренция и отчетност, а строителството на участъка след Боаза струва двойно повече от предходния, пише OFFNews.

"Това оскъпяване всъщност е корупционният откат, който пълни шкафчетата на Бойко Борисов, който пълни гушата гушата на Пеевски и на който се крепи корупционната империя на ДПС и ДПС. Тази схема представлява следното нещо - вземаме един национален проект като Хемус, за който Борисов нагло казва, че ще стои на власт докато го построи. Всъщност иска да стои на власт докато не осмуче с приятелите си през тази схема колкото се може повече. Вземаш един такъв проект, правиш байпас на законодателството, след което започваш да разпределяш огромен национален ресурс към кръгове от фирми. Те връщат обратно и ти пълниш шкафчетата, правиш избори, купуваш медии и т. н. За да работи този модел, не трябва да работят регулаторите, онези, които трябва да задават въпроси. До какво води това? Убива се конкуренцията в цял един сектор. Това създава мастодонти, които съществуват на абсолютно социалистически принцип. В същото време кризата ще ликвидира огромно количество реални частни фирми и предприемачи, хора, които са в реален бизнес", каза още съпредседателят на Демократична България.

Иванов днес е подал сигнали до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и до Европейската комисия заради начина, по който държавното дружество "Автомагистрали" получи и изпълнява договори за близо 5 млрд. лева за пътни строителни дейности.

В последните години дружеството получи огромни суми за строителство на пътища като автомагистрала Хемус", както и за ремонтни и укрепителни дейности. Средствата не само се възлагат на тъмно като се заобикаля Закона за обществените поръчки и се използва възможността за т.нар. "вътрешно възлагане", която европейското законодателство допуска за ограничен кръг случаи. Впоследствие "Автомагистрали" прехвърля работите на частни фирми, заобикаляйки законовата забрана да наема подизпълнители.

Иванов посочи и ангажимента на Демократична България в следващия парламент да внесе законодателни промени, "за да затворим тази корупционна дупка", както и да се въведат реални електронни обществени поръчки. По думите му електронните поръчки са начинът да се гарантира прозрачност на всички етапи от възлагането до изпълнението.

"Ще прекратим предсрочно мандата на КЗК. Ще изчистим прокуратурата, но освен прокуратурата, ние трябва да освободим от калинки и корупционери и регулаторите и повече в България няма да има социализъм за приятели на Бойко Борисов", заяви Христо Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари