Отиде си режисьорът Никола Кънев

0
Поклон пред паметта му!
Поклон пред паметта му!

На 92 години почина режисьорът Никола Кънев, предава Епицентър.

Завършва режисура при проф. Гриша Островски в НАТФИЗ през 1953.  Зрителите ще го запомнят от постановките му в театъра в Перник, Благоевград, Русе, Бургас, Кюстендил. Работи в БНТ и студия за научно популярни фили , Театър на окръзите, заема длъжността директор на театъра в Шумен, Търговище и др.

 Със спектакъла „В полите на Витоша“ предизвиква недоволството на цензурата по времето на социалистическия режим, тъй като по това време Яворов е считан за буржоазен символист. Комисия от София е специално изпратена за да спре пиесата, но след като гледат представлението цензорите, толкова харесват представлението, че  позволяват заглавието да остане в репертоара, а малко по-късно Яворов е реабилитиран за сценични интерпретации с постановката на „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ отново под режисурата на Кънев.

Покойният ерудит е преводач на множество пиеси от английски, италиански и немски език.       

От БНТ е уволнен заради подкрепата, която декларира към Събитията по време на Чешката пролет.  ОТ огавашният директор на телевизията Леда Милева, която много го цени, по приканва да подаде сам оставка, за да не бъде изгонен дисциплинарно, със съответните последствия са досие и кариера, но той отказва. Уволнен, остава без възможност да работи никъде за повече от 6 години.

След това кариерата му на режисьор е ограничена и няма достъп до софийските сцени. От тогава е неговата уж шеговита фраза че  професия му е подводен риболов, а хобито режисура.        

Създател е на федерацията по подводен риболов и е носител на множество международни и национални награди както за театър, така и за филми, посветени на подводните богатства. През седемдесетте заснема филма Черномория посветен на изключително интересен био-физиологичен експеримент, целящ изучаването на възможностите на човешкия организъм във водна среда.  

Едната му дъщеря, Елена Кънева е актриса а другата Милена Кънева е режисьор на редица документални филми награждавани на високи международни и национални форуми.,

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари