Отиде си един от най-забележителните уролози у нас - проф. Христо Куманов

0
Той бе основател на клиниката по онкоурология в УМБАЛ "Александровска"
Той бе основател на клиниката по онкоурология в УМБАЛ "Александровска" Снимка: УМБАЛ "Александровска"

Той бе основател на клиниката по онкоурология в УМБАЛ "Александровска"

Почина професор дмн Христо Куманов - основател на клиниката по онкоурология в УМБАЛ "Александровска".

"С покруса и дълбока печал узнахме вестта за смъртта на един от най-забележителните уролози у нас - проф. Христо Куманов. Той е един от доайените на българската урологията, основоположник на бъбречните трансплантации у нас.", написаха колегите му от лечебното заведение.

Роденият през 1934 година проф. Куманов завършва медицина в София и изминава пътя от участъков лекар, през асистент и доцент, до професор по урология, която определя като „кауза за упорити хора”. Бил е дългогодишен уролог и трансплантолог в УМБАЛ "Александровска", основател на Клиниката по онкоурология (1992г.) и на Центъра за интермитираща хемодиализа в лечебното заведение, ръководител на Катедрата по урология при Медицинска академия, дългогодишен директор на Научния институт по нефрология, урология, хемодиализа и трансплантация, и директор на Изпълнителната агенция по трансплантации в периода 2005-2009г.

Проф. Христо Куманов е един от основателите, организаторите и участниците в бъбречната трансплантация в България, осъществена успешно от екип на Александровска болница през 1969г. Награждаван е с български и международни награди за клинична и преподавателска дейност. Автор е на десетки монографии и има над 330 научни труда, публикувани у нас и в чужбина. Голяма част от тях са посветени на трансплантологията на органи и на връзката между апарата за хемодиализа и болни с ХБН на хронична хемодиализационна програма. Бил е член на урологични дружества и организации в много държави, представител на България в Световната урологична асоциация и два мандата член на УС на Европейската асоциация по урология. Обявен е за медик на 2003 година, а през 2005г. е удостоен със званието Почетен гражданин на София.

Проф. Христо Куманов остави трайна и изключително значима следа в урологията и трансплантологията във всичките им измерения. Неоценим е приносът му за изграждането на няколко поколения уролози в България. Той бе изключителен професионалист и личност с много добродетели - честен, позитивен, отзивчив и отдаден на медицината. Ще го запомним като взискателен, строг и справедлив преподавател и колега, изключително загрижен за българското здравеопазване, ерудиран клиницист с богат опит в урологията, съчетани с висока колегиалност, всеотдайност и благородство.

Поклон пред светлата му памет!

Поклонението ще се извърши на 4 април 2024г. от 14:30ч. в храм "Св. Георги", гр. София (на Петте кьошета)

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари