Отхвърлиха проект на Русенския психиатричен център

0
Ръководството му имаше намерение да създаде заетост на 50 души с психични заболявания
Ръководството му имаше намерение да създаде заетост на 50 души с психични заболявания Видео: БНТ

Русенският психиатричен център получи отказ на проекта си за социално предприятие.

Ръководството му имаше намерение да създаде заетост на 50 души с психични заболявания, които иначе не могат да си намерят работа, предава БНТ.

Според русенски психиатри държавата трябва да създаде условия за дейността на такива структури, в които болните и да се трудят, и да са под лекарско наблюдение. До края на миналата година 31 пациенти на Центъра за психично здраве в Русе са били на трудов договор в работилниците на лечебното заведение. Проектът за шивашкия цех обаче е приключил, а други три ще завършат до няколко месеца. И хората вече няма да разчитат на заплати и осигуровки от тук. А според проучване на американски учени, повечето психично болните спират да си пият лекарства 2 месеца след като излязат от отделението.

Д-р Пламен Панайотов - психиатър:

"И един от начините това нещо да бъде избегнато, поне частично, е ако тия хора са ангажирани в някакви смислени дейности, в някои социални услуги, да бъдат виждани от професионалисти дори, когато са добре."

Диана Братоева е от шивачките, които се надяваха социалното предприятие да заработи и отново да получава заплата.

Диана Братоева:

"Чувствам се много добре тука покрай лекарите, ако се влошим, ни поемат. Полезна се чувствам."

Според д-р Пламен Панайотов държавата трябва отново да помисли за предприятия за хора с различни увреждания, както е било преди години, и за тях да бъдат предвидени специални условия.

Д-р Пламен Панайотов, психиатър:

"Ние не можем да осигурим с нашите пациенти, в случая – потребители, високи количества на произвежданата продукция, качеството е абсолютно гарантирано. Но там смисъла е хората за бъдат ангажирани."

На психиатрията трябва да се гледа не само като медицинско въздействие върху пациентите, казва д-р Панайотов, а по-скоро като организиране на техния живот. Но у нас извънболничната рехабилитация не се финансира.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари