Отглеждането на водорасли в Сахара може да реши климатичната криза

3
Водораслите се извличат от водата, след което се изпомпват на 10-етажна кула и се разпръскват във въздуха
Водораслите се извличат от водата, след което се изпомпват на 10-етажна кула и се разпръскват във въздуха Снимка: brilliantplanet

Водораслите се извличат от водата, след което се изпомпват на 10-етажна кула и се разпръскват във въздуха

В пустинята Сахара - една от най-негостоприемните среди на планетата, протича процес, който може да се окаже естествено решение на климатичната криза.

Базираният в Лондон стартъп Brilliant Planet е наел 6100 хектара земя край отдалечения крайбрежен град Ахфенир в южната част на Мароко, между Атлантическия океан на север и Сахара на юг. И я използва за отглеждане на водорасли, разказва CNN, цитирана от Профит.

Главният изпълнителен директор на Brilliant Planet Адам Тейлър твърди, че компанията е разработила начин за отглеждане на водорасли, като се започне от колба в лаборатория и се стигне до басейни с площ 12 000 кв. м с морска вода от местен произход.

Процесът имитира естествения цъфтеж на водораслите, а една епруветка с водорасли може да се размножи, за да запълни 16 от тези гигантски басейни – еквивалент на 77 плувни басейна с олимпийски размери, само за 30 дни.

Водораслите се извличат от водата, след което се изпомпват на 10-етажна кула и се разпръскват във въздуха.

За около 30 секунди, докато достигне земята, горещият въздух изсушава биомасата, оставяйки хиперсолни люспи от водорасли, които могат да бъдат събрани и плитко заровени, като поглъщат въглерод в продължение на хиляди години, твърди компанията.

"Решенията, базирани на природата, са чудесен начин за отстраняване на въглерода", казва Тейлър пред CNN, като твърди, че пустините са недостатъчно използвана среда.

"Наемането на пустинята не струва много пари, а правителствата са ентусиазирани да има икономическа дейност. Нещо повече, "не се конкурирате със земеделските стопанства, не се конкурирате с горите, не пречите на хората", допълва експертът.

Изчезването на въглеродния диоксид

Според оценката на експертната група на ООН по въпросите на изменението на климата IPCC до 2100 г. от атмосферата трябва да бъдат отстранени стотици милиарди тонове въглероден диоксид, за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.

Най-добрият начин за това е обект на горещи спорове.

Предложени са много решения за улавяне на въглероден диоксид, като най-актуално е прякото улавяне от въздуха. Технологията, която получи подкрепа от Министерството на енергетиката на САЩ, използва машини с филтри за изчистване на въглероден диоксид от атмосферата, който след това може да се съхранява под земята или да се използва в материали като бетон.

Въпреки това технологията е все още в зародиш, а противниците ѝ твърдят, че е скъпа, енергоемка и недоказана.

Други решения, като засаждането на дървета, биовъглерода и биоенергията с улавяне и съхранение на въглерод, се стремят да използват естествените способности на флората на планетата да улавя въглерод. Всяко от тях има своите плюсове и минуси, включително необходимата инфраструктура и продължителността на улавянето.

Тейлър твърди, че решението на Brilliant Planet може трайно да премахне 30 пъти повече въглероден диоксид от атмосферата на хектар годишно, отколкото типична европейска гора.

Фатна Икраме Ел Фане, инженер по околната среда и съосновател на гражданското движение "Младежта за климата на Мароко", описва използването на водорасли като "нова и обещаваща стратегия", която "е пример за иновативно използване на природен процес за решаване на спешен глобален проблем".

Географските характеристики на Мароко го правят подходяща среда, казва тя. "В страната има огромни пустинни райони, които могат да бъдат превърнати в проекти за улавяне и съхранение на въглерод".

Ел Фане не отрича, че е нужно да се действа с необходима предпазливост. "Производството на микроводорасли в големи мащаби може да навреди на местните екосистеми, да натовари водните ресурси и да промени местообитания. Необходими са устойчиви подходи за управление на земята, ефективно потребление на вода, екологично възстановяване, спазване на нормативните изисквания, участие на общността и постоянен мониторинг."

Подготовка за цъфтеж

Пилотният обект на Brilliant Planet е с площ от 3 хектара, а догодина ще се разшири до 30 хектара демонстрационен обект в Ахфенир. Компанията има планове за ферма с площ от 200 хектара, а след това и с площ от 1000 хектара. Последната е базов търговски обект, който ще създаде около 250 работни места, предимно за квалифицирани местни работници, казва Тейлър.

Brilliant Planet планира да продава въглеродни кредити, за да финансира дейността и разширяването си. През юли тя обяви първата си голяма сделка – със световната технологична компания Block, за премахване на 1500 тона въглероден диоксид до 2027 г.

Схемите за компенсиране на въглеродни емисии стават все по-популярни, но отрасълът е обвиняван в липса на прозрачност и регулация, както и в съмнителна ефективност, допълва CNN.

Повечето закупени въглеродни кредити са под формата на избягване на емисии (като например избягване на обезлесяването), а не на премахване на въглеродни емисии, обяснява Робърт Хьоглънд, независим консултант по въпросите на климата. Той е съосновател на платформата cdr.fyi, която следи световния пазар за отстраняване на въглероден диоксид. От над 4 млн. тона СО2, закупени от изброените компании (включително Block), до момента са отстранени малко над 2%, но това не е непременно причина за безпокойство, обяснява той.

"Основната причина за закупуване на система за отстраняване на въглеродни емисии днес е да се продължат иновациите и да се помогне на зараждащия се сектор да се развие, за да посрещне бъдещите си нужди, а не да се максимизира броят на премахнатите тонове. Чрез предварителното закупуване на тонове от новосъздадени предприятия могат да се изградят първите съоръжения и да се изпробват методите.", смята той.

Цели и инвестиции

До момента Brilliant Planet е получила инвестиции в размер на над 26 млн. долара, а друг кръг на финансиране е планиран за по-късно тази година.

Целта е до края на десетилетието да се премахва един милион метрични тона въглероден диоксид годишно – колкото годишните емисии на 217 000 автомобила. За целта ще са необходими 10 000 хектара и инвестиции от около 1 милиард долара, казва Тейлър.

Главният изпълнителен директор не се притеснява от тези цифри. "В световен мащаб сме идентифицирали около половин милион квадратни километра пустинни и океански земи, където това работи", категоричен е Тейлър и добавя, че компанията се надява да се установи в Намибия.

Въпреки това признава, че една компания не може да направи всичко и не може да действа сама. "Ние сме част от група от 40-50 идеи как хората могат да премахнат въглерода от атмосферата", допълва Тейлър.

Дали водораслите са решението, от което светът се нуждае, предстои да разберем. Но идеята, поне засега, се харесва на хората.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари